Boek LAB #5: de selectie van februari van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #5 biedt u de mogelijkheid om de selectie van februari van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Elke maand geven de Instituts français in Nederland, Engeland en Duitsland u leesadvies van prestigieuze boekwinkels die zich inzetten voor de verspreiding van francofone literatuur in drie grote Europese hoofdsteden: Librairie La page (Londen), Le Temps Retrouvé (Amsterdam) en Zadig Buchhandlung (Berlijn).

Monument national
Julia Deck

Le monument national is een echt levend wezen. Serge Langlois was ooit ster van de Franse cinema, na een prachtige carrière en drie huwelijken brengt hij zijn dagen door in zijn kasteel dichtbij Fontainebleau, omringd door zijn “familie”, zijn jonge vrouw, zijn kinderen en een heel team dat hem verzorgd. Julia Deck loopt, met deze nieuwe roman, in de voetsporen van Georges Simenon, die, in les Volets Verts, het verhaal vertelt van een groots acteur (in die tijd herkende iedereen Raimu) die verliefd werd op een erg jonge vrouw. Het moge duidelijk zijn dat de tijden (een beetje) zijn veranderd, Julia Deck neemt ons mee in de wereld van sterren, die ons fascineren en laten dromen. Meerdere verhaallijnen kruisen elkaar, verhalen van jaloezieën en affaires, we zien zelfs een glimp van het presidentiële koppel dat het “monument” ontvangt, verhalen over nalatenschap, alles is aanwezig in deze Dallas of deze Dynasty à la française.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Porca miseria
Tonino Benacquista

Tonino Benacquista, bekend van zijn romaneske en scenario-achtige manier van schrijven, levert ons een levendige autobiografie, gewijd aan zijn grootvader. Over een zoon van Italiaanse immigranten, zelf geboren in Frankrijk, de auteur brengt ons een gevoelige, ontroerende tekst, zonder zelfgenoegzaamheid of drama. Benacquista blijft trouw aan zijn opvoeding, al lachend, en volgt zijn eigen parcours, dat bijna autodidactisch genoemd kan worden. Zijn ouders konden hem niet helpen, zijn oudere broers en zussen hadden andere zorgen, hij paste niet binnen zijn school, maar… maar, daar is de uitvinding van fictie! De lezer ontdekt een kind dat niet wil noch houdt van lezen, maar die de kracht van literatuur en literaire creatie begrijpt. De verschillende lotsbestemmingen van alle familieleden benadrukken het belang van determinisme, de lasten van immigratie, de kracht van de taal. De lezer ontdekt dat hij, die weigerde een “ritueel” te worden, een enthousiaste liefhebber van woorden is geworden.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Le Journal d’Alix
Iegor Gran

We krijgen geen genoegen van de humor van Iegor Gran, niet alleen omdat hij verniewend is, maar omdat hij ons tegelijkertijd verontrust en geruststelt: we kunnen dus nog steeds lachen om politiek incorrecte zaken. Alix, jonge ambtenaar op het ministerie van Cultuur waar het arbeidsethos bijzonder afschrikwekkend is, noteert elke dag haar gedachten in een boekje. Er is maar één oplossing voor de problemen in het zakenleven (kleinzieligheid en hilariteit): Alix besluit mensenvlees te eten en vertelt ons in detail haar aanpak. Door middel van dit absurde thema probeert de schrijver actuele thema’s aan te kaarten zoals het patriarchaat, het bedrijfsleven, menselijke misère en de interesse in onze geest.

Isabelle Lemarchand
Librairie La Page (Londen)

De nouveaux endroits
Lucile Génin

De eerste roman van Lucile Génin is een echte pageturner. Het verhaal van Mathilde, een jongvolwassene in ontwikkeling, balanceert tussen kindertijd en volwassenwording en is net zoveel uit evenwicht als haar alcoholische moeder. De verslaving van haar moeder neemt het leven van Mathilde over, totdat ze besluit om een grote reis te maken naar de andere kant van de wereld. Ze hoopt daar antwoorden te vinden op de vragen die haar leven verschrikkelijk maken. Uiteraard zal ze iets anders op haar weg vinden, andere antwoorden die nieuwe deuren voor haar zullen openen.

Isabelle Lemarchand
Librairie La Page (Londen)

S’adapter
Clara Dupont-Monod

Wellicht is dit de vrouwelijke literatuur waar we allemaal op hebben zitten wachten tijdens de literaire prijzen van 2021. In deze korte roman, met een even korte titel, S’adapter – wellicht de tegenhanger van Michel Houellebecq’s Anéantir? – ontpopt Clara Dupont-Monod zich als een auteur uit de Cevennen die stenen laat praten, op een verontrustende wijze, over kinderliefde en over de sjamanistische affiniteit die de mensheid heeft voor de natuur. Het verhaal speelt zich af in de Franse valleien waar haar personages zich ontwikkelen. Eén van hen is het buitenbeentje, zijn broers en zussen volgen hun dromen achterna, en de grafstenen die een hall of fame van grootouders vormen, die vele oorlogen hebben meegemaakt, kiezen de partij van de kinderen. Hun levens staan in het teken van hun blinde broer die “anders” is dan de rest, zelfs na zijn dood heeft hij invloed op ieders innerlijke ontwikkeling. S’adapter is een heldenroman over het plattelandsleven die de volgende openbaring bevat: de natuur als een filter van ons brein.  Een werk dat je niet mag missen dit jaar!

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlijn)

Le Zoo des Absents
Joël Baqué

De rustige en gepensioneerde boekhouder van een slager, René Cormet, maakt kennis met Stella, vegetariër en kassière in een supermarktje. Dankzij haar ontdekt René L214 en veganisme. Onder het mom van nieuwe vriendschappen verlaat René zijn monotone thuis en vertrekt met haar naar Zwitserland om deel te nemen aan een futuristische stichting die zich inzet tegen dierenleed. Op nieuwsgierige en openhartige wijze verandert René in een bewaker van de dierenwereld als geen ander. Dit dystopische sprookje wordt verteld met veel humor en laat ons nadenken over predatie en onze relatie tot andere levende wezens, zowel mens als dier. Een geestig verhaal dat vraagt om een wijze en open blik, een leerzame spiegel voor onze huidige en toekomstige maatschappij.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlijn)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français NL.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • Aangeboden door: Institut français des Pays-Bas; Institut français d’Allemagne; Institut français du Royaume-Uni