Boek LAB #14: de selectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #14 biedt u de mogelijkheid om de selectie van januari van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Fils de personne
Jean-François Pasques

Prix du Quai des Orfèvres

Een goed jaar voor de Prix du Quai des Orfèvres 2023. Sinds 1946 reikt een jury, bestaande uit ambtenaren en politieagenten onder leiding van het hoofd van de Parijse politie, de prijs uit. Zij kiezen uit anoniem ingezonden manuscripten en belonen de beste misdaadroman. Het lichaam van een voormalig legionair wordt gevonden in een van de vijvers in de Tuilerieën. Wat is het verband tussen deze macabere ontdekking en de recente verdwijning van drie jonge vrouwen? Wat verbindt de dode man met de Poolse kerk in Parijs en de raadselachtige pater Wenceslas en met Nicole, de prostituee met een goed hart? Waarom had de legionair contact met de CNAOP, de organisatie die kinderen die “onder X” geboren zijn, helpt hun biologische ouders te vinden? De norse politiecommandant Julien Delestran, bijgenaamd Jul’s of de Commandeur, en zijn team moeten het uitzoeken. Een eerbetoon aan Jules Maigret en Simenon. In Fils de personne zijn intrige en onderzoek belangrijker dan de bloederige, waardeloze sociologie van sommige moderne detectiveromans. Dit boek is een genot voor de liefhebbers van klassieke, ouderwetse detectives.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps retrouvé (Amsterdam)

Quand tu écouteras cette chanson
Lola Lafon

Lola Lafon had nooit de confrontatie met de Shoah aan willen gaan, tot die nacht in het huis van Anne Frank, in het Achterhuis. Ze wilde niets weten van haar familiegeschiedenis, van de vervolgingen, de geschiedenis van haar moeder die ondergedoken zat, net als Anne Frank. De plek binnen deze muren blijft ze zich herinneren. Zodra je over de drempel stapt, verbrijzelt de emotie je hart. Quand tu écouteras cette chanson is allereerst een ontroerend eerbetoon aan Anne Frank. Lafon distantieert zich van het Hollywoodachtige verwrongen beeld dat te vaak van Anne Frank wordt gegeven. Anne Frank is niet het karakterloze, tolerante meisje dat nog gelooft “in de innerlijke goedheid van de mens.” de vaak geciteerde zin die ze in juli 1944 in haar dagboek schreef. Hoewel Anne Frank hoopt dat de nachtmerrie ooit eindigt, is zij zich terdege bewust van de barbaarsheid van de nazi’s. Anne Frank weet wat het is om Joods te zijn in 1942 en dat schrijft ze op. Lola Lafon laat zien dat Het Achterhuis een volwaardig literair werk is en niet slechts een simpel en aandoenlijk schrijfsel van een dromerig tienermeisje. Een boek van ontroerende oprechtheid en dat voel je als je het leest.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps retrouvé (Amsterdam)

Mes fragiles
Jérôme Garcin

In dit korte verhaal behandelt de auteur zowel het overlijden van zijn broer, door de gevolgen van Covid, als die van zijn moeder, 6 maanden eerder. Jerome Garcin neemt ons mee in zijn familiegeschiedenis, het verlies van zijn tweelingbroer, de afwezigheid van zijn vader en het leven, dat ondanks alles doorgaat. Hij vertelt over zijn bezoeken aan het ziekenhuis, het lijden van zijn naasten en de zorg die hen wordt aangeboden. Daarnaast is dit een verhaal over ziekte, namelijk het fragiele-X-syndroom, overgedragen door de overgrootouders van zijn moeders kant, dat onder andere verstandelijke beperkingen, ernstig gedragsstoornissen en dwangmatige obsessies kan veroorzaken. De ziekte werd pas laat gediagnostiseerd en voor zijn moeder verzwegen, zodat zij zich niet schuldig zou hoeven voelen. Kortom, het is een verhaal over familieleden die ondanks alle tegenslagen in het leven toch een greintje humor hebben weten te behouden. Dit verhaal is persoonlijk, humoristisch en ontroerend en raakt de lezer vanaf de eerste pagina.

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Jean-Luc en Jean-Claude
Laurence Potte-Bonneville

Jean-Luc en Jean-Claude zijn verschillend. Deze vijftigers zijn licht mentaal beperkt, maar kwetsbaar, en leven samen in een tehuis. Ze zijn vrienden en letten op elkaar. Elke donderdag genieten ze van een zeldzaam moment van vrijheid en autonomie, tijdens hun bezoek aan een café, onder toezicht van het personeel. Wanneer er een storm losbarst in hun leefgebied dichtbij de zee, zal een ontmoeting met een gedesoriënteerde jonge man hun leven op een gevaarlijke manier verstoren… terwijl ze tegelijkertijd de kans krijgen om hun droom te realiseren. De auteur is zeer betrokken bij de omgeving waar de twee heren zich in bevinden en bekend met fysieke en mentale kwetsbaarheid. Ze heeft veel empathie voor haar ontroerende en gevoelige personages. Met haar eerste roman brengt ze ons een diep menselijk verhaal, waarin vriendschap en verschillen worden gevierd.

Emma Liebert
Librairie La Page (Londres)

Les Pizzlys
Jérémie Moreau

Nathan is Uberchauffeur en dag en nacht in de weer om voor zijn broers en zussen te zorgen. Door zijn werk komt hij in een quasi-isolerende bubbel terecht. Zijn GPS veroorzaakt namelijk oriëntatieproblemen, waardoor hij het gevoel heeft te zweven en zijn houvast te verliezen. Op een dag rijdt hij Annie, een vriendelijke gepensioneerde Indiaanse vrouw uit Alaska, naar het vliegveld, en gaat zijn smartphone kapot. Een onvermijdelijk ongeluk is het gevolg. Gelukkig zijn beiden lichtgewond, maar Nathan is wel zijn auto kwijt. Annie heeft niet lang nodig om door te krijgen waar de jongeman onder lijdt en biedt hem, en zijn broers en zussen, aan haar te vergezellen naar Alaska, om hun batterij op te laden. En dit is precies waar Les Pizzlys over gaat: terugkeren naar de natuur, er opnieuw mee in contact komen, de veranderingen begrijpen die er plaatsvinden, in zekere zin weer tot leven komen. Jérémie Moreau maakt gebruik van een grafisch palet dat opvalt door zijn schitterende kleuren. Hij gebruikt een fluorescerend magenta dat prachtig contrasteert met een gradatie van andere, even mooie kleuren – blauw, groen, grijs, die doen denken aan het noorderlicht en de helderheid van besneeuwde landschappen. Het verhaal van Jérémie Moreau is ontroerend en opzwepend en een uitnodiging om terug te keren naar de natuur, waar we omringd worden door andere levende wezens. Een echte aanrader!

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Il n’y a pas de Ajar : monologue contre l’identité
Delphine Horvilleur

De korte tekst van Delphine Horvilleur is een belofte bij zonsopgang. De belofte van een succesvolle schrijver, wiens jeugd werd gekenmerkt door de onvermijdelijke Janusfiguur van Romain Gary, een groot mysticus in de literatuur, die een pseudoniem bedacht onder de naam Émile Ajar. Horvilleur is een vrouwelijke rabbijn en coauteur van het bekende Des mille et une façons d’être juif et musulman (een dialoog met de islamoloog Rachid Benzine), en plaatst haar werk in de nabijheid van een overlevingsbibliotheek voor gelovigen. Met zijn speelse en ondeugende titel is Il n’y a pas de Ajar een overtreffing van de duistere en illustere Gary/Ajar-figuur. Deze man, held van de Vrije Franse Strijdkrachten, dandy van de Franse letteren en getrouwd met Jean Seberg, een Rus uit Litouwen, won tweemaal de Prix Goncourt, onder twee verschillende namen en besloot vervolgens uit het leven te stappen. De auteur moedigt de lezer aan om zijn eigen leven onder de loep te nemen, en gebruikt hiervoor de legende van de dibboek, waarbij de ziel van een overledene zich hecht aan een levende, en zijn bestaan vergezelt “als parasiet, last of ondersteuning”. Bovendien gebruikt ze deze mythe als verwijzing naar literaire dubbelgangers. In ditmonologue contre l’identité, met in de hoofdrol het (verzonnen) personage van de zoon van Émile, introduceert de schrijver het concept ‘literaire voortplanting’. Het boek raakt hedendaagse thema’s aan, zoals transidentificatie en toe-eigening, met als doel deze te doorleven in plaats van ze slechts te benoemen. Opbeurend en leerzaam tegelijk!

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlin)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londres

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlin

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.


Partners

  • Aangeboden door : Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni