Boek LAB #10: de selectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #10 biedt u de mogelijkheid om de selectie van september van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Cher connard
Virginie Despentes

Vijf jaar na het laatste deel van Vernon Subutex brengt Virginie Despentes een briefroman uit. De lezer volgt de briefwisseling tussen Rebecca, een beroemde actrice met een sterk karakter, en Oscar, een jonge romancier die zijn hoogtijdagen heeft gehad en wiens inspiratie op is.
De centrale thema’s in de nieuwe roman zijn feminisme en de effecten van de #MeToo-beweging, drugs en verslaving. Cher Connard gaat ook over verlossing. De verlossing van een man, regulier misogyn, die door de briefwisseling met Rebecca begrijpt dat wat hij zijn assistente, Zoé, heeft aangedaan, niets te maken had met liefde, maar gewoonweg ondraaglijke seksuele intimidatie betrof. De kracht van het boek is de minutieuze en verfijnde beschrijving van Oscars bewustwording en later van zijn verlossing. De briefwisselingen zorgen ervoor dat Rebecca, die contact heeft met Zoé, een andere kijk krijgt op het gedrag van vrouwen. Door de briefwisselingen en de verlossing ontstaat een diepe empathie tussen Rebecca en Oscar. In het begin wordt Oscar veracht en gehoond, maar uiteindelijk, na zijn verlossing, wordt hij een vriend, een helper en zo wordt hij liefkozend Cher connard (“Lieve klootzak”) genoemd. Het is een rijk boek met een meesterlijke les in menselijkheid, die ons meer dan eens doet inzien hoe belangrijk en nodig de stem van Virginie Despentes is.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Les liens artificiels
Nathan Devers

Een enigszins verloren, gedeprimeerde jongeman klikt op de advertentie van een nieuw videospelletje. Een heel ander spelletje dan de andere spelletjes die hij kent. Het is meer dan een spel, het is een virtuele wereld.
Beetje bij beetje begint hij de regels, de gevaren en de mogelijkheden van het “métavers” te begrijpen. Hij gaat er zo in op, dat hij het echte leven begint los te laten. De maker van het spel waant zich god. Door hem wordt Julien, of eigenlijk zijn avatar, een erkend dichter, een ster van de Antimode. De maker van het spel, Adrien Sterner, kan de situatie niet aan zich voorbij laten gaan. Julien ondervindt er gevolgen van in het virtuele en in het echte leven. De Antimode in het boek lijkt veel op de onze. Zaken uit de virtuele wereld die binnendringen in de echte wereld en andersom, geven stof tot twijfelen aan de waarheid, alsook ons verband met de virtuele wereld of überhaupt met schermen. De roman is zowel futuristisch als extreem eigentijds en biedt interessante poëtische pauzes en erg grappige passages.
Nathan Devers’ levendige, creatieve en effectieve schrijfstijl maakt deze roman spannend en intelligent.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)


Sa préférée
Sarah Jollien-Fardel

Jean slaat haar ogen niet neer en staat tegen hem op. Tegen die man, die vader, van onuitsprekelijk geweld, die noch haar moeder, nog haar oudere zus weet te ontlopen. Op een dag belandt de achtjarige Jeanne toch bij de huisarts, nadat ze weer eens klappen heeft gekregen van haar vader. Hoewel ze de huisarts uitlegt dat haar blauwe plekken niet komen doordat ze van haar fiets is gevallen, blijft de stilte die volgt voor haar altijd het bewijs van de lafheid van de mens.
Als jonge vrouw die gevlucht is naar Sion en daarna naar Lausanne, blijft Jeanne haar vader haten en vrezen, door de klappen en de wreedheid die hij tegen haar moeder toont. De rust die ze krijgt van het zwemmen, van de vrienden die ze leert te maken en van haar werk, zorgt ervoor dat ze een glimp meekrijgt van een bijna lieflijk en weldadig leven. Ze ontdekt zelfs dat ze verliefd is en dat er immens van haar wordt gehouden. Door de diepgewortelde angst in haar, het schuldgevoel dat ze ervaart, omdat ze haar moeder achterliet in de greep van het dagelijkse geweld en de haat, lukt het haar nooit echt om het volledig van zich af te zetten. Uiteindelijk verliest ze zich erin.
Jollien-Fardels debuutroman is diep ontroerend. Ze geeft blijk van een ongekende kracht waarin ze prachtig schrijft, zo trefzeker en scherp. Een zeer opvallende binnenkomer in deze “rentrée littéraire”.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Fantaisies guérillères
Guillaume Lebrun

Aan het begin van de vijftiende eeuw verkeerde het Franse koninkrijk in zwaar weer. Dit duurde Dame Yolande d’Aragon, ook wel YO genoemd, veel te lang. Op een dag gelooft YO door een verlichting dat God de Meester haar opdraagt het lot te bespoedigen, door een heuse guerrilla te vormen. Met die guerrilla moet ze in staat zijn de vijand het land uit te verdrijven. De explosieve Yolande gaat druk aan de slag en richt enthousiast een school op voor vijftien meisjes die voor de gelegenheid allemaal omgedoopt worden tot “Jehanne”. Op het opleidingsprogramma staan militaire en intellectuele trainingen en een kennismaking met de kennis van beroemde vrouwen uit de afgelopen eeuwen. Wanneer er geen twijfel meer is over de wreedheid van de twaalfde Jehanne, beginnen zij en YO aan een waanzinnige, gekke missie. Uit de geschiedenis weten we dat die missie eindigt op de brandstapel.
Guillaume Lebrun verweeft in deze eindeloos grappige debuutroman een prachtig inventief taalgebruik uit de vijftiende eeuw met hedendaags Engels. Hij vindt de Franse geschiedenis opnieuw uit, zoals we die graag op school zouden hebben geleerd. Een grillige, brutale roman die zonder enige twijfel de meest jubelende uitgave van deze “rentrée littéraire” is.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Clara lit Proust
Stéphane Carlier

Stéphanie Carlier slaagt er in deze heerlijke roman in om twee personages te verbinden, ondanks dat ze decennia van elkaar zijn gescheiden. 
Aan de ene kant is er Clara, een jonge kapster in een provinciestadje in de jaren 2000. Ze heeft het niet breed, totdat een klant van kapsalon Cindy Coiffure een exemplaar van Côté du chez Swann van Proust vergeet. Dit boek gaat zij met enorm veel plezier lezen. Het verhaal geeft haar leven nieuw elan en brengt veel veranderingen in haar leven teweeg.
Aan de andere kant is er Marcel, een geniale schrijver aan het begin van de 20e eeuw. Hij zorgt voor een revolutie in de literatuur en zelfs 100 jaar na zijn dood dwingt hij respect af bij zijn lezers.
Met verve brengt Carlier de twee totaal verschillende werelden samen en biedt zo een briljante aanleiding om Prousts boekenreeks te lezen. Ook voor hen die dachten dat die voor hem of haar eigenlijk niet was weggelegd.
Een heerlijk boek!

Emma Liebert
Librairie La Page (Londres)

Les méditerranéennes
Emmanuel Ruben

In december 2017 gaat Samuel Vidouble met de familie van zijn moeders kant naar de buitenwijken van Lyon om Chanoeka te vieren. Wanneer de negen kaarsen van de familiekandelaar, die veel is kwijtgeraakt en weer teruggevonden, branden, gaat Samuel het gesprek aan met zijn familie. Hij vraagt naar Algerije en de geschiedenis van zijn grootmoeder, Mamie Baya, van de inname van Constantine in 1837, de uittocht van de Fransen in 1962 tot aan onze tijd.
In elk hoofdstuk volgt de lezer het verhaal van een van de vrouwen van de grote familie. Het gaat dan over haar band met Joodse tradities, haar eigen versie van de verdwijning van de kandelaar, haar banden met Algerije, het Franse staatsburgerschap en haar eigen herinneringen. Het verhaal voert Samuel in Constantine en vervolgens door Algerije, in de voetsporen van zijn familie. Hij hoopt er Djamila terug te vinden, die hij in Parijs heeft leren kennen, maar die vertrokken is voor de revolutie om een eind te maken aan het Algerije van Bouteflika.
Rubens boek is een vrouwelijke, familiale, oosterse, mediterrane en historische saga. Wellicht heeft ze inspiratie gehaald uit haar eigen leven. Het lezen meer dan waard!
Achter in het boek vindt de lezer een stamboom van de personages, zodat die ieder familielid in zijn context kan plaatsen. 

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londres

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlin

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.


Partners

  • Aangeboden door: Institut français des Pays-Bas; Institut français d’Allemagne; Institut français du Royaume-Uni