Boek LAB #6: de selectie van maart/april van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #6 biedt u de mogelijkheid om de selectie van maart/april van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Elke maand geven de Instituts français in Nederland, Engeland en Duitsland u leesadvies van prestigieuze boekwinkels die zich inzetten voor de verspreiding van francofone literatuur in drie grote Europese hoofdsteden: Librairie La page (Londen), Le Temps Retrouvé (Amsterdam) en Zadig Buchhandlung (Berlijn).

Sur les toits
Frédéric Verger

1940, de catastrofe, mensen met verschillende nationaliteiten en achtergronden ontvluchten Parijs en komen in Marseille terecht. Helen Dawson, een knappe Engelse vrouw, is een van deze mensen. Ze is revuezangeres, al voorbij haar hoogtepunt, en belandt in de wijk Panier. Hier woont ze in een kleine klokkentoren. Ze is ernstig ziek en probeert te overleven samen met haar twee kinderen, Pierre, 14 jaar, en zijn kleine zusje Liola. In de zomer van 1942 wordt Helen Dawson opgenomen in het ziekenhuis. Voordat ze wordt weggevoerd, zegt ze tegen haar kinderen dat ze zich moeten verstoppen op de daken. Vervolgens begint het buitengewone bestaan van deze twee kinderen, die enkele maanden lang op de daken van de wijk Panier wonen, totdat deze wordt ontruimd en opgeblazen door de Duitse bezetter. Op de daken ontmoeten de twee kinderen een aantal buitengewone figuren: een moordlustige brigadier, een biljartkampioen, een groot geleerde gespecialiseerd in Goethe die lijdt aan dementie, een jonge Ierse schilder met tuberculose, en vervolgens een bende jongens, neven van de “Slimme jongens” van Peter Pan van J.M. Barrie, meegenomen door Maccia, een getalenteerde Italiaanse zakkenroller. Frédéric Verger levert ons een fascinerend en betoverend verhaal. Hij creëert een parallelle wereld, een soort Cour des Miracles in de wolken, waar het leven hard, wreed en magisch is.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

L’Infini dans un roseau, L’invention des livres dans l’Antiquité
Irene Vallejo

Vertaald door Anne Plantagenet

Wat een aantallen! Wat een cultuur! En bovenal, wat een plezier! Irene Vallejo begeleidt ons door het epos van boeken en bibliotheken, van de Oudheid tot nu. Het verhaal begint natuurlijk met het beeld van de bibliotheek van Alexandrië en de droom van Alexander de Grote, geleid door Homerus. In plaats van een droge en beleerde analyse te schetsen, vertelt de auteur ons over de geschiedenis van het boek, zijn kracht, zijn rol en zijn transformaties. Het boek beweegt zich tussen het heden en het verleden. Het aanspreken van de hedendaagse lezer is treffend. Door persoonlijke herinneringen aan te halen, wordt de afstand tussen schrijver en lezer opgeheven. De lezer wordt geprikkeld door de verteller en geleid door allerlei beschavingen die worden herbeleeft dankzij de “mysterieuze en verontrustende activiteit” van het lezen. Laat je betoveren door deze spannende saga, net als bij het lezen van Alberto Manguel, schrijver van de beroemde Histoire de la lecture.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Dejima
Stéphane Audeguy


Duik met deze prachtige en fascinerende roman in de wereld en tradities van Japan met Dejima, vernoemd naar het kunstmatige eiland dat in de 17e eeuw symbool stond voor de smalle poort die het land met de rest van de wereld verbond. Op vakkundige wijze verweeft de auteur mythologische en historische elementen met het lot van de personages.  Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog keert een Amerikaanse vrouw voor een humanitaire missie terug naar Japan, het land dat zij aan het begin van de vorige eeuw tijdens haar huwelijksreis ontdekte. Haar lot is verbonden en overlapt met dat van de andere personages: een dakloze pianist die op het eiland gevangen zit, een Koreaans weesmeisje vergezeld door haar hond, en een jonge Franse toerist, op ontdekkingstocht in de Archipel naar musea voor hedendaagse kunst. De transformaties die de personages ondergaan zijn soms sprookjesachtig. De verhalen zijn onderling met elkaar verweven en geven dit boek, vol delicatesse en subtiliteit, meerdere leesniveaus. De geschiedenis van dit door de oorlog verscheurde land en het tragische lot van de personages, doen ons soms op vreemde wijze denken aan de huidige gebeurtenissen in de wereld.

Virginie Bobin
Librairie La Page (Londen)

La patience des traces 
Jeanne Benameur

Waarom zou je in een opwelling naar de andere kant van de wereld reizen? Simon, een ongelukkige psychoanalyticus, is constant bezig met het herstel van anderen. Hij voelt dat er een moment aankomt waarop zijn dagelijks leven en dromen voorgoed zullen veranderen. Wanneer een van zijn vrienden een reis naar Japan organiseert, vindt Simon dat het tijd is om wat ruimte voor zichzelf te nemen. Hij besluit de sporen te verkennen die zijn jeugdherinneringen hebben nagelaten. Dankzij een ontmoeting met een paar kunstenaars maakt hij kennis met traditionele rituelen die oproepen tot traagheid. De helende natuur omringt hem en stelt hem in staat zijn wonden te helen, zonder deze uit te wissen!

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londen)

Nom
Constance Debré

Contance Debré brengt ons naar een nieuw hoogtepunt in de Franse autofictie. Een verassende roman met een fonetisch wraakzuchtige titel, een naam die zij aanneemt of niet aanneemt, een weigering om te zijn of geweest te zijn. De kleindochter van Michel Debré – die heeft meegewerkt aan de samenstelling van de Grondwet van de Vijfde Republiek, voormalig Eerste Minister en academicus -,  schrijft op precieze en nauwkeurige wijze, en sluit een soort existentiële trilogie af. Haar eerdere werken Play Boy (2018) en Love me tender (2020) sluiten aan bij de hedendaagse radicale vrouwenliteratuur. Hierin vindt zij een atypische uitlaatklep. Het gaat om het terugwinnen van haar lesbische lichaam, zich bevrijden van alle normen, zich afvragen of het wel nodig is om als moeder een plicht op zich te nemen tegenover haar eigen zoon. Maar voornamelijk draait het om niet angstig te zijn over familieverwijzingen, met name wanneer het gaat om haar naam en ontroerende vaderfiguur. Haar vader was een wereldvreemde opiumverslaafde in opspraak, die haar achtervolgt in deze roman. Deze literaire traumatherapie past feilloos in onze tijd en portretteert het verval van een conformistische en zelfingenomen hogere middenklasse. Deze kreet is sterker dan een manifest. Terwijl in onze maatschappij het onliberale schrikbeeld van de autoritaire man opnieuw opdoemt, stelt Constance Debré de politiek van het lichaam ter discussie en ontkracht zij het beeld van de commandant. Nieuw soort proza?

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlijn)

Peter Punk au pays des merveilles
Danü Danquigny

Sommige mensen trekken altijd problemen aan, zoals Desmund Sasse. Hij is onlangs vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij vastzat voor een misdaad waarvoor hij niet echt verantwoordelijk is, maar waar hij nog steeds voor wordt achtervolgd. De naam Richard Merle duikt op en brengt een verleden naar boven dat hij graag achter zich had gelaten. Hij is vastberaden zijn respect af te dwingen en begint te graven in het leven van deze jonge Merle. Hij stort zich regelrecht in een bende van tuig die ervan droomt hem erin te luizen, zelfs te elimineren. Zijn lot neemt een omwenteling zodra Élise opduikt. Zij is een ijverige privédetective aan wie hij zijn redding te danken heeft. Hij transformeert in Peter Punk, klaar om aan te vallen. Achter deze punk-thriller schuilt een ongekende vrolijkheid. Dit is het tweede werk van Danü Danquigny, een van oorsprong Québécoise schrijver in Franrijk. Uit zijn schrijfwijze, zowel schrijnend als plezierig, blijkt een uitstekende kennis van het vak. Het is wellicht interessant om te noemen dat Danü Danquigny zelf ooit privédetective is geweest. Puur genieten.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlijn)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français NL.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • Aangeboden door: Institut français des Pays-Bas; Institut français d’Allemagne; Institut français du Royaume-Uni