Boek LAB #12: de selectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #12 biedt u de mogelijkheid om de selectie van october van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Le salon
Oscar Lalo

Een ware traktatie voor liefhebbers van de literatuur. De verteller moet naar de kapper. Hij is te vroeg en slentert nog wat rond. Hij komt langs een boekwinkel en kijkt in de bak met boeken die voor een euro per stuk worden verkocht. Wat ziet hij nu? Flaubert! Hij besluit het boek te kopen, waardoor zijn leven verandert. Of beter gezegd: zijn leven begint. Hij staat in een luxe kapsalon en kan de enorme rekening niet betalen. Het lijkt misschien raar, maar de baas stemt ermee in dat de klant zijn schuld afbetaalt door het geven van een lezing over Flaubert. Heel aardig, maar de verteller is geen lezer en geen spreker. Hij gaat terug naar de boekwinkel en vraagt om hulp. Zo begint een mooie vriendschap met de oude, ietwat knorrige maar wijze en welwillende boekhandelaar. Deze levendige en grappige roman staat vol literaire verwijzingen. De lezer geniet van Lalo’s liefde voor literatuur en boekhandelaren.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Le ministre et la Joconde
Bourhis, Bourgeron et Tanquerelle

In 1962 belooft Charles de Gaulle dat de Mona Lisa naar de Verenigde Staten gaat. Tegen het advies van de directrice van het Louvre in, neemt men het schilderij mee aan boord van de France. De Franse André Malraux, toenmalig Ministre d’État, gaat ook aan boord van het schip. De tocht loopt al snel uit op een sinister zaakje, waarbij het schilderij verdwijnt en net zo makkelijk weer verschijnt. Alsof het zijn eigen leven heeft genomen. Gelukkig is de minister er om het onderzoek te leiden. Dit stripverhaal van Bourhis, Bourgeron en Tanquerelle is gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit is vooral het geval voor het portret van André Malraux. Het is een volledig verhaal met een vleugje geschiedenis en totale waanzin. Liefhebbers van de klare lijn – in dit verhaal extreem goed neergezet door tekenaar Tanquerelle – zullen ervan smullen.

Tiphaine Hubert
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)


La vie clandestine
Monica Sabolo

“Ik wist nog niet dat de Action directe-jaren gemaakt waren van waaruit ik besta: geheimen, stiltes en de echo’s van het geweld.” Extrait
Monica Sabolo heeft de Rentrée littéraire française 2022 verrast met een onverwachte tekst die tegen het intieme aan zit en waarin de herinnering een ereplaats krijgt. De beroemde Yves Sabolo, de wettelijke vader van de vertelster, is een inmiddels overleden verzamelaar van primitieve kunst, ontketent het hele plot. Terwijl hij dat doet, zit de vertelster verlegen om inspiratie. Op een ochtend onthult ze haar voorliefde voor een opgezette buizerd die te koop wordt aangeboden op internet. Dan volgt het onwaarschijnlijke project dat zij, na het beluisteren van een radioprogramma, opzet om het criminele lot van de vrouwen van de gewapende, ultralinkse groep Action directe. De evocatie van haar Italiaans-Geneefse jeugd in een meer dan burgerlijk milieu ondergaat vervolgens een soort zelfanalyse die geconstrueerd is als een vreemd verhaalonderzoek. Hierdoor draaien de thema’s vergeving en zinloze moord rond, geconfronteerd met die van een familiegeheim waar incestueuze onderdrukking rondwaart. Door de confrontatie met de hoofdpersonen van het bloedige epos van de twee vrouwelijke wapendragers die in haar jeugd de kranten haalden. Zo bereikt Monica Sabolo de onwaarschijnlijke synthese van een crisis van alle ficties, van alle verhalen. De uitdaging van een nieuwe poging van Écrire la vie door een veelbelovende romanschrijfster uit de wereld van de media, zoals sommige van haar getalenteerde collega’s van dit moment.

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Stardust
Leonora Miano

Met Stardust geeft Léonora Miano ons een zeer intiem en aangrijpend verslag. Terugkerend naar haar aankomst in Parijs tijdens haar jeugd, wordt de auteur “Louise”. Zo maakt zij zich enigszins los van het zeer persoonlijke verhaal dat ze voornemens is te vertellen. Louise is verwikkeld in een liefdesverhaal met een onzekere toekomst. Ze wordt gedwongen haar studie te staken na de geboorte van de kleine Bliss. Kort daarna loopt haar relatie stuk en staan Bliss en zij op straat, zonder papieren, op zoek naar onderdak. Ze komt in aanraking met de hardheid van het leven van mensen aan de rand van de samenleving en besluit met een mengeling van moed en angst het niet erger te laten worden. Dankzij een ontmoeting met een sympathieke maatschappelijk werkster komen haar dochter en zij terecht in het tehuis aan de rue de Crimée in het 19e arrondissement – een herintegratie- en noodopvangcentrum voor vrouwen. Louise ontdekt er de tragiek van de levens voor zich, de angst en onzekerheid, het geweld dat ontsnapt. Ze zal nooit ophouden, uit liefde voor Bliss, onbaatzuchtig te vechten voor een beter leven en behoud van enige waardigheid. Stardust is Leonora Miano’s debuut en de publicatie van het boek vandaag de dacht lijkt logisch. In deze onrustige tijden vormt deze roman een baken van ontroerende eenvoud met nauwkeurigheid waarin Miano een pijnlijke realiteit met grote bescheidenheid behandelt.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Le colonel ne dort pas
Emilienne Malfatto

Het verhaal speelt zich af in een land dat midden in een oorlog verkeert. Na de val van een Dictator, wordt de kolonel leider van een Speciale Afdeling van de noordelijke troepen en de Herovering. Hij is een martelspecialist en hij is ingehuurd vanwege zijn vaardigheden en talent. Terwijl hij zijn missie voortzet, is hijzelf tot levenslang veroordeeld. Hij wordt namelijk gemarteld door zijn demonen, door alle mannen die hij heeft vermoord en die terugkomen en hem achtervolgen. Hierdoor komt hij niet meer in slaap.
Emilienne Malfatto heeft als fotografe en journaliste in oorlogsgebieden gewerkt. In dit boek beschrijft zij beknopt doch poëtisch de wreedheid van oorlogsmisdadigers die zonder geweten of spijt bevelen opvolgen. Het boek is des te aangrijpender, omdat de lezers niet weten in welk land het zich afspeelt. Hierdoor zijn ze vrij om het toe te passen op situaties uit zowel het verleden als het heden.

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

L’île haute
Valentine Goby

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrekt een kind uit Parijs naar de bergen om zijn astma te behandelen. Het is hartje winter en een familie uit de Savoie heet hem welkom. Hij moet bewegen tussen twee identiteiten om te overleven. Dankzij de gulheid en de menselijkheid van de gastfamilie en het gezelschap van zijn buurvrouw Moinette stelt hij zich open voor de ruige en uitbundige natuur om hem heen met de komst van de lente. Een toegewijde leraar voltooit zijn inwijding. Goby biedt de lezer een lumineus en ontroerend verhaal over een sensueel ontwaken in de natuur. Het is een heuse explosie van kleuren en sensaties.
In prachtige en aangrijpende taal schetst de auteur hoe de jonge Vadim/Vincent versneld volwassen wordt, als gevolg van omwentelingen in de geschiedenis. Ook eert zij alle mensen die hun leven hebben geriskeerd om Joden te redden.

Emmanuelle Liebert
Librairie La Page (Londres)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londres

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlin

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.


Partners

  • Aangeboden door: Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni