Boek Lab#22 : de oktoberselectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #22 biedt u de mogelijkheid om de oktoberselectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Suite inoubliable
Akira Mizubayashi

 Velen van jullie werden gecharmeerd en geraakt door ‘Versplinterde ziel’ ( ‘Âme brisée’, Gallimard, 2020, Prix des libraires 2020). De ziel die Mizunayashi oproept is het houten stokje tussen de rug en de zangbodem van een viool. ‘Versplinterde ziel’ vertelt het verhaal van een kind dat getraumatiseerd wordt door de aanblik van zijn vader, een violist, die wordt mishandeld en gearresteerd door Japanse soldaten nadat een Japanse onderofficier op zijn viool is gaan staan. Het verhaal speelt zich af in 1938, ten tijde van de Japanse invasie van China. ‘Suite inoubliable’, het vervolg op ‘Âme brisée’, herenigt de lezer met de hoofdpersonen van dat boek. ‘Suite inoubliable’ is gecomponeerd als een barokdans: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuets en Gigue volgen elkaar op, waarbij elke dans een hoofdstuk vormt. De Prelude en Allemande spelen zich af tussen 1931 en 1945, de verschrikkelijke periode van het nationalisme. De volgende delen spelen zich zowel in het heden als in het verleden af. Een prachtig boek over vriendschap en liefde, en ook een ode aan Bach en kamermuziek. Een rustgevend boek dat je goed zal doen.

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Vie et mort de Vernon Sullivan
Dimitri Kantcheloff   

Vanaf de eerste regels is de toon gezet: dit is een verslag van het leven van een man die maar af en toe leefde of, misschien, niet eens bestond, of beter gezegd, die te veel bestond! In werkelijkheid, zoals we nu weten, is Vernon Sullivan de dubbelganger die Boris Vian voor zichzelf verzon om “een bestseller” te leveren aan zijn bevriende uitgever, die op de rand van faillissement stond! De anekdote is bekend. Wat de roman van Dimitri Kantcheloff zo boeiend maakt, is ongetwijfeld het bebop-ritme van de vertelling. De auteur dompelt ons op briljante wijze onder in de rokerige sfeer van de naoorlogse kelders en bistro’s van Saint-Germain-des-Prés. We ontmoeten Queneau, Sartre en de hele vrolijke bende, en horen jazzdeuntjes die nog geen klassiekers waren! Vian is natuurlijk een van de aanvoerders van het feest: cocktails, trompetten, mooie meisjes, bedrog, woordspelingen en pseudoniemen, gezinsleven… het komt allemaal aan bod. Maar de auteur onthult ook een minder bekend facet, dat van slapeloosheid, twijfels, wanhoop en de behoefte aan erkenning, dat van een hyperactieve man die snel moet leven, voordat de ziekte de strijd wint. Dit vermakelijke verhaal, levendig, grappig en serieus, biedt de lezer een tijdloos intermezzo, een duik in de wereld van de zazous; het zal fans van het werk van Boris Vian bekoren en ongetwijfeld de nieuwsgierigheid van anderen wekken!

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Que notre joie demeure
Kevin Lambert

Montreal vandaag. Céline Wachowski, een gerenommeerde architect op het hoogtepunt van haar carrière, staat op het punt een enorm project te onthullen. We ontmoeten haar op een mondain verjaardagsfeest, waar ze zich zichtbaar ongemakkelijk voelt omdat ze het voorwerp is van aanbidding, en bijna van verering, van de mensen om haar heen. Het stormachtige succes van deze vrouw, vlak voor haar ondergang, zet de toon voor het aangrijpende verhaal van Kevin Lambert, dat in drie delen wordt verteld. Het eerste deel, een lange, compacte inleiding, vertelt koortsachtig over de opkomst van deze architect uit het bijna niets en haar weg naar de top. In het tweede deel sluipt de controverse langzaam binnen want dit architectuurproject roept belangrijke vragen op over de sociale gevolgen ervan, omdat de minst bevoorrechte lagen van de samenleving buitengesloten worden. De reactie is uiterst gewelddadig. Het derde en laatste tafereel eindigt als een soort echo van het eerste deel en toont duidelijk en met finesse de sporen die de onrust heeft achtergelaten. Kevin Lamberts proza is rijk aan subtiliteit, en met deze derde roman bewijst hij dat hij zijn gelijke niet kent wanneer het gaat om het beschrijven van de complexe en tegenstrijdige eigenschappen van mensen – tot welke klasse ze ook behoren.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Le chien des étoiles
Dimitri Rouchon-Borie

Gio appartient à la communauté des gens du voyage. Il a été grièvement blessé lors d’un règlement de compte et en reste très fragilisé. Il préfère les rêves de ses nuits aux journées cauchemardesques. Gio, die ernstig gewond is geraakt tijdens een overval, is nog steeds erg kwetsbaar. Hij verkiest zijn nachtelijke dromen boven de nachtmerries van zijn dagelijks leven. Wanneer zijn vader besluit wraak te nemen, is het gevecht zo gewelddadig dat Gio besluit het woonwagenkamp waar hij woont en het ongeluk dat hem is overkomen achter zich te laten. Hij wordt vergezeld door Papillon, een jongeman en Dolores, een ondernemend klein meisje. Samen trotseren ze niet alleen de stad die hen verwelkomt maar ook gelukkige en minder gelukkige ontmoetingen en de de tegenslagen die hen overkomen. Gio ziet zichzelf als een beschermende grote broer voor Dolores en Papillon, hoewel hij ervan droomt om aan zijn dagelijkse leven te ontsnappen door ’s nachts als een uil weg te vliegen. Een prachtige, donkere roman, vol gevoeligheid en geweld.

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Le violon d’Adrien
Gary Victor 

Haïti, een eiland geteisterd door geweld, anarchie, armoede en corruptie. Adrien, een leergierig kind op het randje van de puberteit, groeit op met een alleenstaande moeder en een wispelturige vader. Tijdens een concert van Monsieur Benjamin, een virtuoze violist, is de jongen gefascineerd en diep onder de indruk, en is hij op slag verkocht. De musicus stemt erin toe hem les te geven en Adrien begint aan een gedreven leertijd die zijn leraar in verrukking brengt en de jaloezie van zijn klasgenoten opwekt. Omdat er een viool gekocht moet worden om te kunnen oefenen en vooruitgang te boeken, gaat het gezin wanhopig op zoek naar een instrument dat niet in het land verkrijgbaar is en geïmporteerd moet worden. Moedig en vastberaden probeert Adrien het onmogelijke om zijn leertijd voort te zetten, zelfs als dat betekent dat hij zijn leven in gevaar brengt. Met het verhaal van de zoektocht naar de viool geeft Gary Victor ons een compromisloos portret van de problemen die het land op zijn grondvesten doen schudden en stelt hij de nalatigheid van de leiders aan de kaak. Ondanks de sombere achtergrond is dit een levendig en helder verhaal dankzij de kracht van muziek en de humor van een auteur die de spreekbuis is van een gedupeerd volk, geteisterd door geschiedenis en natuurrampen. 

Emma Liebert 
Librairie La Page (Londres)

Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Parteners

  • Georganiseerd door : Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni