Choix Goncourt Nederland 2022-2023: derde editie aangekondigd 

Bijna 80 Nederlandse studenten van tien instellingen voor hoger onderwijs nemen deel aan de deerde editie van de Choix Goncourt Nederland.

Net als de vierendertig andere Choix Goncourt die in het buitenland worden georganiseerd, stelt de Choix Goncourt Nederland studenten in staat de hedendaagse Franse literatuur te ontdekken, deel te nemen aan een leescommissie, hun favoriete boek te kiezen en hun keuze te beargumenteren. Na de eerste editie die Le Voyage dans l’est van Christine Angot verkoos en de tweede editie die Le Mage du Kremlin van Giuliano da Empoli verkoos, organiseert het Institut français NL in samenwerking met de AUF West-Europa en de boekwinkel Le Temps retrouvé de derde editie van de Choix Goncourt Nederland. 

Voor deze derde editie van de Choix Goncourt Nederland nemen elf Nederlandse universiteiten en hogescholen deel aan het project: Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Haagse Hogeschool, NHL Stenden Hogeschool, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. 

Van begin november tot half maart lezen de studenten vier romans uit de derde selectie van de Prix Goncourt, beoordelen ze en kiezen ze gezamenlijke winnaar, onder begeleiding van hun docenten. Vervolgens zullen de vertegenwoordigers van elke leescommissie bijeenkomen in maart 2023, tijdens de maand van de Francophonie, bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) om de auteur van de Choix Goncourt Nederland 2023 te kiezen. 

Twee universiteiten zijn een samenwerkingsverband aangegaan met een middelbare school om scholieren te betrekken bij hun leesgroep: de Universiteit Utrecht met het Stedelijk Gymnasium Utrechts en de Hogeschool van Amsterdam met het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Het doel is het ondersteunen van literaire leesoefeningen en argumentatieve beraadslaging bij scholieren en het versterken van de banden tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs, in het bijzonder voor de Franse taalafdeling. Het Institut français NL stimuleert deze samenwerking tussen middelbare scholen en universiteiten in het kader van de Choix Goncourt Nederland. 

De vier boeken zijn: 

Veiller sur elle van Jean-Baptiste Andrea (L’Iconoclaste) 

In het grootse spel van het lot heeft Mimo de verkeerde kaarten getrokken. Hij werd arm geboren en ging in de leer bij een matige steenhouwer. Maar hij had gouden handen. Viola Orsini was gezegend met talloze talenten en positieve eigenschappen, Als erfgename van een prestigieuze familie bracht ze haar jeugd door in de schaduw van een Genuees paleis. Maar ze is te ambitieus om zich neer te leggen bij de positie die haar is toegewezen. Deze twee hadden elkaar nooit mogen ontmoeten.

Humus van Gaspard Koenig (L’Observatoire) 

Twee studenten landbouwkunde, die net als hun hele generatie bezorgd zijn over ecologische crisis, weigeren zich bij deze situatie neer te leggen en gaan op weg om de wereld te veranderen. Kevin, de zoon van landarbeiders, begint een bedrijf in vermicompost en loopt over naar het groene kapitalisme. Arthur, een kind van de bourgeoisie, probeert de door pesticiden verontreinigde familiegrond te herstellen, maar stuit daarbij op de realiteit van het plattelandsleven. Tijdens dit leerproces worden de idealen van de twee vrienden op de proef gesteld.

Sarah, Susanne et l’écrivain van Eric Reinhardt (Gallimard) 

Een lezeres vertrouwt haar leven toe aan een schrijver, die het gebruikt als materiaal voor de roman die we gaan lezen… Deze roman is een portret van een vrouw, aan wie de auteur een spiegel voorhoudt waarin haar eigen existentiële en esthetische reflecties verweven zijn.

Triste tigre van Neige Sinno (POL) 

De Alpen, in de jaren 90. De vertelster, Neige genaamd, wordt regelmatig verkracht door haar stiefvader. In 2000 dienen zij en haar moeder een klacht in en wordt de man veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In dit fictieve verslag vertelt de auteur wat ze heeft meegemaakt, onderzoekt ze de manieren waarop het trauma verteld kan worden en de macht en onmacht van literatuur om het verhaal van incest en verkrachting te vertellen.

Over  

Onder auspiciën van de Académie Goncourt presenteert het Institut français NL de Choix Goncourt des Pays-Bas, een project die Nederlandse studenten de mogelijkheid biedt hedendaagse Franstalige literatuur te ontdekken, deel te nemen aan een leescommissie, hun favoriete werk te kiezen en hun keuze te beargumenteren.  

In samenwerking met 

  • Georganiseerd door: Institut français NL
  • Onder de auspiciën vanAcadémie Goncourt
  • Met de steun van: Agence Universitaire de la Francophonie
  • In samenwerking met: Librairie Le Temps Retrouvé
  • Samenvatting boeken: © Livres Hebdo