Boek Lab#25 : de selectie van februari van Franse boekwinkels in Londen en Amsterdam

Ons boek-LAB #25 biedt u de mogelijkheid om de selectie van februari van Franse boekwinkels in Londen en Amsterdam te ontdekken.

Jusqu’à ce que mort s’ensuive

Olivier Rolin

 
In Les Misérables beschrijft Victor Hugo in een paar regels een pistoolduel tussen twee Fransen. Het duel vond plaats in 1855 in de buurt van Windsor in Engeland. Olivier Rolin, die Hugo’s roman herlas, ontdekte dit verhaal en was geïntrigeerd. Dat was alles wat hij nodig had om een grondig onderzoek te beginnen. Jusqu’à ce que mort s’en suive is een prachtige en aangrijpende geschiedenis van Frankrijk in de periode tussen juli 1848, gedurende de dagen voorafgaand aan de komst van de kortstondige Tweede Republiek en het Tweede Keizerrijk, en het begin van 1855. Dankzij een zeer uitgebreid onderzoek heeft Olivier Rolin het verhaal van deze mannen gereconstrueerd: twee heethoofden, warmbloedige buitenstaanders wier paden van Parijs naar Londen elkaar helaas uiteindelijk kruisten. Het verhaal is zowel ongelooflijk als fascinerend: “Er zijn barricades, de strafkolonie, ontsnappingen, een staatsgreep, een duel op leven en dood, verschillende moorden, de galg en metgezellen als Karl Marx en Napoleon III. En niemand minder dan Hugo zelf” licht Olivier Rolin toe. Meer dan genoeg om je te overtuigen om Jusqu’à ce que mort s’en suive te lezen!

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Qui après nous vivrez
Hervé Le Corre 

Deze roman begint in 2051 wanneer een jong stel, tegen alle verwachtingen in, net een kind gekregen. Tegen alle verwachtingen in? Ja, want de wereld waarin ze leven is somber: pandemieën, klimaatrampen en energiecrises hebben hun tol geëist van de hele samenleving! Deze alternatieve geschiedenis van Hervé Le Corre is gebaseerd op al onze zorgen die, nadat ze werkelijkheid zijn geworden, hebben geleid tot een ultra-autoritaire maatschappij waarin de mens bijna niet meer meetelt. Maar dan wordt er een kind geboren… De verteller laat de tijdlijnen samenvloeien en hier zijn we dan in 2120. De lezer wordt meegenomen in een boeiend saga met een perfect gecontroleerde vertelling en volgt het lot van de vrouwelijke personages, Rebecca, Alice, Nour en Clara, gedurende meerdere generaties. Vrouwen zijn de helden in deze catastrofale wereld van ongelijkheid, geweld en omzwervingen. Zij zijn de enigen die ons kunnen laten geloven in een betere toekomst; dankzij hen wordt deze sombere sciencefiction roman utopisch. Het boek onthult een lofzang op het humanisme dat al in de titel besloten ligt en is een eerbetoon aan Villon wiens vers hier in de toekomende tijd is vervoegd: het bewijs dat een betere toekomst nog steeds mogelijk is. Een briljante, beangstigende en fascinerende roman!

 

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Identité nomade
J.M.G. Le Clézio

Puttend uit zijn herinneringen geeft de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur met verve intieme overpeinzingen prijs over identiteit, afkomst en het nut van literatuur. 

Het is een korte, eenvoudige, beknopte maar sterke tekst die de kracht van zijn inzet voor de zwaksten in de samenleving laat zien: immigranten, kinderen en ouderen.

Een levendig pleidooi voor lezen, schrijven en vooral cultuur als onvoorwaardelijke leidraad voor universele vrede.

Emma Liebert
Librairie La Page (Londres)

La Plus Grande
Davide Morosinotto

In het 18e eeuwse China werkt de zesjarige Shi Yu, die helemaal geen familie heeft, in de herberg van Bai Bai. Als ze ook maar de kleinste fout maakt, regent het zweepslagen. Op een dag laat ze haar dienblad met een kom vallen, maar een jongeman vangt de kom op net voordat deze breekt en balanceert deze op zijn voet. Shi Yu is erg onder de indruk en wil haar bewegingen leren beheersen en martial arts onder de knie krijgen. Shi Yu specialiseert zich in een oude kunst, Lucht en Water Wushu.  De training, die jaren duurt, stelt haar in staat om zich aan te sluiten bij het beroemdste piratenschip, de Rode Dood. Aan boord van dit schip zwerft ze over de zeeën, stelt ze haar eigen bemanning samen en wordt ze China’s bekendste en meest gevreesde piraat. 

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • In samenwerking met: Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni