Boek Lab#28 : de selectie van mei van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Barcelona (L.A.B)

Ons boek-LAB #28 biedt u de mogelijkheid om de selectie van mei van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Barcelona te ontdekken.

Spinoza Code
Mériam Korichi

Spinoza publiceerde slechts twee van zijn zeven werken terwijl hij nog leefde: Les Principes de la philosophie de Descartes (1663) en Traité Théologico-Politique (1670). Deze twee werken werden beide in anonimiteit gepubliceerd. In 1674 schrijft hij Ethica, een werk dat als revolutionair gezien wordt binnen de filosofie en de geesteswetenschappen. De filosoof overleed niet veel later in 1677. Hij deed er bijna vijftien jaar over om Ethica te schrijven en deed dat in het Latijn. In het boek Spinoza Code vertelt Meriam Korichi over de verbluffende geschiedenis van het enige overgebleven manuscript van Spinoza’s Ethica. Dit is een nogal bewogen geschiedenis, want in Ethica trekt Spinoza de grondslagen van de wereld en religie in twijfel, waardoor zijn eigen leven uiteindelijk in gevaar komt. Hij besluit daarom om Ethica niet te laten publiceren en laat het werk alleen drukken op zakformaat. Hij vertrouwt dit manuscript vervolgens toe aan de baron Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, een briljante jonge Duitse wiskundige die hem wil helpen. Spinoza hoopt hiermee dat Tschirnhaus tijdens zijn reis door Europa een plek vindt waar hij Ethica kan publiceren, zonder dat het gecensureerd wordt. Maar het manuscript raakt kwijt. Pas drie eeuwen na Spinoza’s dood wordt het manuscript teruggevonden, in 2010. En waar? In de bibliotheek van het Vaticaan, in het archief van de Inquisitie. Maar hoe kan het manuscript helemaal daar terecht zijn gekomen? Mériam Korichi, universitair docent en doctor in de filosofie, vertelt ons over haar onderzoek naar de bijzondere levensweg van het manuscript. Door buitengewoon vakkundig archiefwerk is de schrijfster erin geslaagd om het verhaal van de bedreven Tschirnhaus te vertellen, die in zijn lange reis de geleerden van zijn tijd probeerde te overtuigen van Spinoza’s denkbeelden. In het vierde en laatste hoofdstuk komt de lezer erachter hoe en waarom het manuscript voor zo’n lange tijd onvindbaar bleef tussen de duizenden werken in de Vaticaanse bibliotheek. Code Spinoza is geschreven in de stijl van een spannende detectiveroman en is een aanrader voor zowel filosofen als mensen met een passie voor geschiedenis. 

Pierre-Pascal Bruneau 
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Le Barman du Ritz
Philippe Collin    

Wellicht kent u de warme stem van de Franse radiomaker Philippe Collin (France Inter) en zijn grote kennis van geschiedenis, waar hij met passie over vertelt in zijn podcasts. De radiomaker brengt nu zijn eerste roman uit die, uiteraard, historisch van aard is. In deze roman neemt Collin de lezer terug in de tijd naar de Duitse bezetting in Frankrijk, maar hij beschrijft dit vanuit een opmerkelijk perspectief. Het hoofdpersonage is namelijk een vooraanstaand persoon van het prestigieuze Ritz hotel in Parijs: Frank Meier, de heldhaftige barman van het hotel. Het Ritz hotel ontving tijdens de bezetting vele kunstenaars en intellectuelen, maar tegelijkertijd ook de leidende figuren van het Duitse leger. Zo passeren onder andere Sacha Guitry, Arletty, en Gabrielle Chanel de revue, maar ook Ernst Jünger, Otto von Stülpnagel en… Hermann Göring. De schrijver weet op knappe wijze een balans te vinden tussen de geschiedenis en literaire fictie in deze roman. Hij slaagt erin om met een scherpe en vlugge pen de tijdsgeest van de bezetting op papier te zetten.  De grote lijnen van het verhaal van het hoofdpersonage zijn reeds bekend: Frank Meier was een oorlogsveteraan, waarvan niemand wist dat hij joods was en hij werd een belangrijke getuige van de gebeurtenissen tijdens de bezetting van Parijs. In deze roman kom je meer te weten over zijn complexe en boeiende karakter. Het verhaal wordt verteld aan de hand van verhalen uit zijn dagboek, waardoor je als lezer als het ware meeleeft met de personages die zich constant begeven tussen angst en dapperheid in. Een prachtroman die je weet te boeien van begin tot eind en erg relevant is in deze bewogen tijd.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Roman fleuve
Philibert Humm

Een tocht over de Seine van Parijs naar de zee per kajak, een hilarisch verhaal dat we niet weg kunnen leggen. De drie jonge mannen begonnen aan deze reis met gevaar voor eigen leven en ondanks de smeekbeden van hun verloofden. Ze hebben het gedaan voor de uitstraling van Frankrijk, de wetenschappelijke ontwikkeling en ook een beetje om de tijd te doodden.
Het resultaat is een avontuurlijke roman met veel actie, maar ook met rustige momenten en eenvoudige verleden tijden. Bij het openslaan van het boek, zie je op de eerste pagina dat het is opgedragen “Aan mijn oom Agathe”, en de toon is gezet… Er gebeurt niets bijzonders in het boek. Met opmerkelijk Frans, stijlfiguren, tegenwoordig onwaarschijnlijke werkwoordstijden, van de onvoltooid aanvoegende wijs tot de voltooid verleden tijd, en een vals futiele toon houdt de auteur ons tot de laatste bladzijde op het puntje van onze stoel. De auteur neemt zichzelf niet te serieus, is niet zelfingenomen en is daarbij ook grappig en cynisch. “Ik ben tamelijk ongevoelig voor groot menselijk lijden, vooral dat van anderen.” Tussen citaten van Kant en banaliteiten die dat niet zijn, leidt hij ons tweedegraads in deze reportage, dit reisverslag, met een humor die dicht bij zijn Engelse tegenhanger komt: ‘Three men in a boat’ van Jerome K. Jerome. Een eigenzinnig, absurd verhaal dat een ode is aan vriendschap en ook een reisgids. Je wordt meegesleept door de luchtigheid en het gebrek aan ‘belangrijke’ dingen die erin gebeuren, maar het is onmogelijk om het voor het einde dicht te slaan.

Montse Porta
Llibreria Jaimes (Barcelona)

La vérité sort de la bouche du cheval
Meryem ALAOUI

Jmiaa werkt als prostituee in Casablanca onder min of meer precaire omstandigheden, waar ze zich net als iedereen om haar heen bij neerlegt. Jmiaa is moeder van een dochtertje, ze is ook de vriendin van Chaïba, de vriend van Halima, ze hoort bij een buurt. Haar leven bestaat uit meer dan alleen haar vele drama’s en ze maakt er het beste van met wat ze heeft. Het is zoals zij het zelf zegt. De roman heeft de vorm van een dagboek, maar de toon is toch heel anders dan die in de inleiding van deze kleine kroniek. Het is net zo rauw als het leven zelf en de mensen die er deel van uitmaken: Halima, die tussen twee passages door de Koran bestudeert, en dan de klanten, de mislukkeling, de gefrustreerde, de eenzame, de klootzak, die ene daar….Maar goed, wie honing wil eten moet lijden dat de bijen hem steken, aldus Meryem ALAOUI. Steken en honing, zo zou je deze prachtige eerste roman kunnen samenvatten.

Christian Vigne
Llibreria Jaimes (Barcelona)

La piste du vieil homme 
Antonin Varenne 
 

In Madagaskar leidt Simon, een oude globetrotter en expat met moeizame familiebanden, een rustig bestaan als monteur en reisgids. Hoewel hij geen contact meer heeft met zijn kinderen, ontvangt hij een brief van zijn dochter, waarin ze hem vertelt dat haar broer al een jaar op het eiland verblijft en op mysterieuze wijze is verdwenen. Simon ontdekt dat zijn zoon wordt opgejaagd door drugsdealers en gaat op zoek naar hem, waarbij hij onder bizarre omstandigheden het land doorkruist. Dit verhaal beschrijft op prachtige wijze de relatie tussen ouder en kind, de overdracht van waarden en de vele richtingen die onze wegen kunnen inslaan, zowel om ons van elkaar te vervreemden als om ons weer samen te brengen. De tekst biedt tevens een verhelderende kennismaking met Madagaskar, zijn verontrustende politieke en economische situatie en de moed van zijn inwoners. 

Emma Liebert 
Librairie La Page (Londen)

Nos armes
Marion Brunet

In 1995 broeit er in de steden van Frankrijk een opstand tegen de nieuwe maatregelen van de Franse overheid. Mano, Axelle, Jicé, Nacer, Charly en Paola, jongvolwassenen uit gebroken gezinnen, dromen van een andere, meer rechtvaardige wereld die hun leven als revolutionaire activisten daadwerkelijk betekenis zou geven. Ze wonen in een kraakpand waar ze hun acties voorbereiden om de strijd, waarin ze sterk geloven, te financieren. Mano en Axelle zijn, zonder dat de anderen het weten, verliefd op elkaar en deze liefde zal het voorbestaan van de groep in gevaar brengen, tegen hun wil in.Helaas komt Nacer tijdens de overval op Crédit Lyonnais, die slecht voorbereid was tegenover de gewapende en zeer actieve politiemacht, om het leven en worden Jicé en Mano beschuldigd van moord en naar de gevangenis gestuurd, waar ze helse tijden zullen meemaken. Axelle wordt tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld, en Mano, die erin slaagt te ontsnappen voordat de politie arriveert, wijdt zijn leven aan het wachten op Axelles vrijlating en de hoop op hun hereniging. Vijfentwintig jaar later, als Mano in een caravan in Zuid-Frankrijk kampeert, vraagt een vrouw die op Axelle lijkt naar haar. Is dit het moment van verzoening of van verwijten?

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londen)

Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Llibreria Jaimes
Barcelona

Llibreria Jaimes werd in 1941 opgericht door Jaume Arnau Pericàs, drukker van beroep en zoon van een drukker, en zijn vrouw Isabel. Hun liefde voor boeken bracht hen ertoe de boekhandel te openen in het midden van de naoorlogse periode. De nabijheid van het Lycée Français en het constante contact met de schoolhoofden, leraren en leerlingen leidden ertoe dat ze begonnen met het importeren en verkopen van school- en leesboeken van de school.

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL ; Institut français Espagne ; Institut français du Royaume-Uni