Boek LAB #13: de selectie van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn (L.A.B.)

Ons boek-LAB #13 biedt u de mogelijkheid om de selectie van november van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Elle s’appelait Anne Frank
Miep Gies

In 1987 kwam de laatste Franse uitgave van “Elle s’appelait Anne Frank” uit. Al lange tijd was het boek niet meer beschikbaar, alleen tweedehands. Deze nieuwe uitgave was dus nodig en verwacht. Twee jaar lang hebben Miep Gies en haar man Henk met veel energie en fantasie voorraden, morele steun en hulp verstrekt aan de ouders van Anne Frank en haar zus Margot. Ook het echtpaar Van Pelse (Van Daan in het dagboek) en hun zoon en tandarts Fritz Pfeffer (Albert Dussel in het dagboek) zaten ondergedoken in het Achterhuis. In die kleine bovenste twee verdiepingen van het gedeelte achter de kantoren van de Opekta Maatschappij, waarvan Otto Frank directeur was, hielden deze mensen zich twee jaar schuil, tot hun arrestatie op 4 augustus 1944. Het verslag van Miep Gies werd ontvangen en getranscribeerd door Alison Leslie Gold. Het geeft een fascinerend, nauwkeurig en verhelderend beeld van die gruwelijke periode. Daarbij is het vooral een onmisbaar tegenwicht van “Het Achterhuis” van Anne Frank, waardoor de kracht van dit verhaal, dat is geschreven door een veertienjarig meisje, beter kan worden begrepen en gewaardeerd.

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Trouver refuge
Christophe Ono-dit-Biot

In het Frankrijk van 2027 is een extreemrechtse president aan de macht. Sacha en Mina leiden met hun dochter een leven als intellectuelen. Hij is filosoof, zij is hoogleraar aan de universiteit, specialist in Byzantium. Op een dag in een televisieprogramma laat Sacha zich één opmerking te veel ontvallen over de president. Vanaf dat moment zijn ze in gevaar. Sacha stelt voor aan Mina om ver weg te vluchten, naar Oros Athos, waar hij zich dertig jaar eerder zelf al had teruggetrokken. Dit is de gelegenheid voor Christophe Ono-dit-Biot om de lezers onder te dompelen in het oude Middellandse Zeegebied en ze tegelijkertijd te onderwerpen aan de spanning van een voorspelde tragedie. Trouver refuge is een rijke, geleerde roman, zowel een avonturenroman als een hymne aan de natuur. Het verhaal is prachtig beschreven, reflectie op de overdracht en een oproep om waakzaam te zijn tegenover totalitaire regimes.

Véronique Fouminet
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)


L’Arabe du futur, tome 6 – Une jeunesse au Moyen-Orient (1994-2011)
Riad Sattouf

Men zou kunnen zeggen dat dit het levenswerk is met de kwaadaardigheid die de auteur kenmerkt. Het begint allemaal in 2014, als het uitbreken van de Arabische Lente nog vers in het collectief onbewuste ligt. In dit zesde deel van de Frans-Syrische cartoonist Riad Sattouf wordt als het ware de cirkel rond gemaakt. Sattouf behandelt de cruciale periode van zijn opkomst tot zijn erkenning als perscartoonist in de voetsporen waarin hij grote namen in de cartoonwereld navolgt. Wolinski, die schouder aan schouder stond met Mathieu Sapin en Joann Sfar in hun bohemienjaren in Parijs, zei over hem: “Van hem houd ik, hij is de beste van zijn generatie.” De bladzijde is nu omgeslagen en ongeduldig wachten we op het vervolg op Le Jeune acteur, waarin Sattouf zijn ontdekking van Vincent Lacoste en de filmwereld in beeld brengt. Na verschillende reeksen – Pascal Brutal, een beschrijving van zijn jeugd in een woonwijk in Rennes, La vie secrète des jeunes, een driedelige verzameling metroshorts die in Charlie-Hebdo zijn gepubliceerd en Cahiers d’Esther, een hilarisch stuk over wat tieners vandaag de dag achtervolgt – bewijst Sattouf ons met elke publicatie dat hij een stilist bij uitstek is, die elke valkuil weet te ontwijken wanneer hij de relatie met zijn vader overstijgt door zich te beroepen op de psychotherapie van Jung. Daarbij portretteert hij de “jongeren” op wijze en humoristische wijze waarmee hij zichzelf als een van hen rekent. Er gaat niets boven eens goed lachen om jezelf en om anderen, in deze iets te donkere tijden.

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Fariboles
Dimitri Rouchon-Borie

Dimitri Rouchon-Borie is een zeer getalenteerd schrijver en rechtbankverslaggever. Hij heeft ervoor gekozen om zijn trilogie over de wereld van de gewone rechtspraak af te sluiten met “Fariboles”. Voor zijn faribolen heeft Rouchon-Borie zich laten inspireren door de processen die de auteur als journalist heeft gevolgd. Ze zijn dan ook allesbehalve gespeend van diepgang. De auteur beschrijft de verfijndheid en gevoeligheid van de “kleine” dagelijkse levens waarin op opmerkelijke manieren van het rechte pad is afgeweken. Hoewel Dimitri Rouchon-Borie zuinig is met woorden wanneer hij een verhaal vertelt dat op zichzelf volstaat door zijn eigenheid, gebruikt hij een zeer poëtische taal wanneer hij zich opwerkt als verhalenschrijver en -verteller. Dit is dezelfde pen die ons reeds had veroverd in zijn prachtige Démon de la Colline aux Loups, finalist voor de Prix Goncourt voor de debuutroman van 2021. Deze verhalen, die soms doordrongen zijn van een zekere desolaatheid, ademen onder meer een onbedwingbare humor uit en verbinden ons met de vrouwen en mannen die, net als ieder van ons, gewoon het slachtoffer zijn van hun onvolmaaktheid. Grappige mensen, ondanks zichzelf, tegenover rechters die op hun beurt een bloemrijke en hilarische taal gebruiken om een bekentenis of een eenvoudige getuigenis te ontlokken. Rouchon-Borie weet ongeluk te bedekken met authentieke pracht en praal en de verbondenheid die hij heeft met mensen, zelf met hen die niet veel hebben, is voelbaar. Simpelweg voor de mensheid.

Mélanie Chanat
Zadig Buchhandlung (Berlin)

Lulu
Léna Paul-Le Garrec

Lulu is een apart kind dat is opgevoed door een verstikkende moeder. Hij beeldt zich een eigen wereld in waarin hij een nieuwe diersoort creëert die zich uitsluitend voedt met afval uit de zee. Hoewel hij niet dol is op school en zijn vrienden hem pesten, raakt hij gefascineerd door de oceaan en alles wat er aanspoelt op het strand. Dit gaat van stukken hout, tot plastic en glazen flessen. Hij begint al deze voorwerpen te verzamelen en ontsnapt zo aan zijn soms wat sombere dagelijkse leven. Op een dag vindt hij een geheimzinnige boodschap in een glazen fles. Zo begint een briefwisseling tussen hem en de afzender die ook verzamelaar is.
Hij lijkt gelukkig in zijn eigen wereld, totdat Vincent, een vriend van zijn moeder, in zijn leven komt en hem vraagt het verhaal van Lulu’s vader te schrijven. Een heel mooie debuutroman van Léna Paul-Le Garrec in de vorm van een coming of age-verhaal dat stof geeft tot nadenken over onze verbintenis met de vrijheid en de natuur.

Philippe Francoual
Librairie La Page (Londres)

Vivement pas demain : petites proses de rien posées là dans la main
Thomas Vinau

Klein proza met grote emotie.
Vinau brengt de poëzie van het dagelijks leven, de vreugde van het vaderschap, de schoonheid van de natuur en de nostalgie van de voorbijgaande tijd naar een hoger niveau.
Met deze prachtig eenvoudige teksten beweegt de lezer tussen zachtheid en melancholie.
Een waardige opvolger van de grote Victor!

Emma Liebert
Librairie La Page (Londres)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londres

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlin

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.


Partners

  • Aangeboden door: Institut français NL ; Institut français d’Allemagne ; Institut français du Royaume-Uni