Choix Goncourt Nederland 2023: Neige Sinno, winnaar van de derde editie  

Neige Sinno is gekozen als winnaar van de Choix Goncourt Nederland 2023 door 70 Nederlandse studenten die hebben deelgenomen aan deze derde editie.

Onder het voorzitterschap van Sarah Budasz (Universiteit Amsterdam) heeft de jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van elf universiteiten en hogescholen, de Choix Goncourt Nederland 2023 toegekend aan Neige Sinno voor haar roman Triste Tigre (Franse uitgeverij: éditions P.O.L, 2023). 

Triste tigre van Neige Sinno (P.O.L)  

De Alpen, in de jaren 90. De vertelster, Neige genaamd, wordt regelmatig verkracht door haar stiefvader. In 2000 dienen zij en haar moeder een klacht in en wordt de man veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In dit fictieve verslag vertelt de auteur wat ze heeft meegemaakt, onderzoekt ze de manieren waarop het trauma verteld kan worden en de macht en onmacht van literatuur om het verhaal van incest en verkrachting te vertellen. 

Over

Onder auspiciën van de Académie Goncourt presenteert het Institut français NL de Choix Goncourt des Pays-Bas, een project die Nederlandse studenten de mogelijkheid biedt hedendaagse Franstalige literatuur te ontdekken, deel te nemen aan een leescommissie, hun favoriete werk te kiezen en hun keuze te beargumenteren.   

In samenwerking met 

  • Georganiseerd door: Institut français NL
  • Onder de auspiciën vanAcadémie Goncourt
  • Met de steun van: Agence Universitaire de la Francophonie
  • In samenwerking met: Librairie Le Temps Retrouvé
  • Samenvatting boeken: © Livres Hebdo