Context
Quantumtechnologie en -innovatie hebben zich ontpopt als een revolutionair gebied in de voorhoede van het wetenschappelijk onderzoek. Door gebruik te maken van de beginselen van de kwantummechanica belooft deze zich snel ontwikkelende discipline een revolutie teweeg te brengen in verschillende sectoren en ons begrip van de fysieke wereld te veranderen. Van computers en communicatie tot detectie en cryptografie: kwantumtechnologie heeft een enorm potentieel om bestaande beperkingen te overwinnen en nieuwe mogelijkheden te openen.
In het tijdperk van quantumtechnologie en -innovatie is de convergentie van wetenschappelijke ontdekkingen, technologische vooruitgang en samenwerking de sleutel tot een toekomst waarin quantumsystemen onze meest diepgaande doorbraken zullen stimuleren.
De langdurige samenwerking tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van quantumtechnologie is een concreet voorbeeld van gezamenlijke inspanningen en vruchtbare samenwerking. Beide landen erkennen het strategische belang van kwantumtechnologie en hebben gezamenlijke initiatieven opgezet om onderzoek, ontwikkeling en innovatie op dit vlak te bevorderen.
De twee landen hebben opnieuw hun wens en ambitie geformaliseerd om samen te innoveren en te evolueren op verschillende belangrijke gebieden, waaronder de quantumfysica. Na het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Nederland afgelopen april, hebben Frankrijk en Nederland op 12 april 2023 een gezamenlijke verklaring gepubliceerd met als doel de publiek-private samenwerking rond concrete projecten te versterken. Daartoe ondertekenden de twee landen een akkoord voor innovatie en duurzame groei, waarin quantumtechnologie een sleutelrol speelt.
De doelstellingen omvatten de ontwikkeling van kennis en nieuw talent door de oprichting van nieuwe wetenschappelijke partnerschappen en de consolidatie van bestaande. De huidige samenwerking tussen Franse en Nederlandse organisaties, het TU Delft-Frankrijk initiatief en het MoU (Memorandum of Understanding) over kwantumtechnologie tussen beide regeringen zijn concrete voorbeelden hiervan.
Challenge
Terwijl de quantumtechnologie zich blijft ontwikkelen, verleggen innovators de grenzen om nieuwe apparaten en systemen te maken die gebruik maken van quantumeffecten. Van quantumsensoren die minieme veranderingen in de omgeving kunnen detecteren tot kwantumalgoritmen die de data-analyse revolutionair zullen veranderen, de mogelijkheden lijken onbeperkt.
Er liggen echter uitdagingen in het verschiet. Om het volledige potentieel van quantumtechnologie te benutten, moeten technische obstakels worden overwonnen, evolutieve en foutentolerante systemen worden ontwikkeld en moet de toegankelijkheid worden gegarandeerd voor een bredere gemeenschap van onderzoekers en ontwikkelaars.
De uitdagingen voor de deelnemers zijn gebaseerd op quantumtoepassingen en in het bijzonder op:
- Challenge 1: Green Quantum
- Challenge 2: Quantum Internet
Hoewel de Erasmus-Descartes Conferentie maar één middag duurt, werken de jonge talenten in twee teams één maand (online – persoonlijke/team voorbereidingstijd) en ongeveer drie dagen (in en rond Rotterdam – volledige werkdagen) aan uitdagingen die gerelateerd zijn aan het thema. Tijdens de conferentie presenteren zij met hun team – aan de hand van pitches – de resultaten van hun werk aan de deelnemers van de conferentie en krijgen zij een unieke kans om op het podium met hen te discussiëren. Na het formele programma van de conferentie hebben ze tijd om te netwerken en wellicht contacten te leggen voor hun toekomstige werk. Enkele evenementen uit het Jong Talent programma in Rotterdam:
- Ontdekking van quantum games met Evert van Nieuwenburg, assistent-professor aan de Universiteit Leiden en bedenker van kwantumspellen zoals www.quantumtictactoe.com en www.quantumchess.net.
- Het Café des Sciences in House of Quantum in Delft met Philippe Bouyer, hoogleraar Quantum Sensoren aan de Universiteit van Amsterdam en gedetacheerd onderzoeksdirecteur CNRS.
Over
Het Jonge talenten-programma is onderdeel van de Erasmus-Descartes Conferentie en brengt studenten bijeen om te debatteren over en samen te werken aan oplossingen voor de toekomst. De debatten, ideeën en vragen van de jonge talenten zijn bedoeld om de Erasmus-Descartes conferentie te verrijken. De conferentie biedt veel mogelijkheden om te netwerken.
De Erasmus-Descartes Conferentie duurt één dag, maar voorafgaand aan de conferentie werken de jonge talenten in twee teams één maand (online – persoonlijke/team voorbereidingstijd) en ongeveer drie dagen (in en rond Rotterdam – volledige werkdagen) aan uitdagingen die gerelateerd zijn aan het thema. Tijdens de conferentie presenteren zij met hun team de resultaten van hun werk aan de deelnemers van de conferentie en krijgen zij een unieke kans om op het podium met hen te discussiëren. Na het formele programma van de conferentie hebben ze tijd om te netwerken en wellicht contacten te leggen voor hun toekomstige werk.
Neem in geval van vragen contact op met :
Marnix Satter
Medewerker universitaire en wetenschappelijke samenwerking
Partners
- Georganiseerd door : Frans-Nederlands Netwerk, Nuffic, Institut français NL
- Partners : Ambassade van Frankrijk in Nederland, Ambassade van Nederland in Frankrijk, Stichting Francosciences, QDNL