Air France-KLM Groep partner van het TU Delft-France Initiative

Tijdens MRO Europe – de jaarlijkse beurs voor vliegtuigonderhoud – die vandaag start in de RAI Amsterdam, hebben Air France-KLM, Air France en KLM gezamenlijk een donatie van €150.000 per jaar gedurende drie jaar toegekend aan het TU-Delft France Initiative.

Context

Dit initiatief werd in april 2023 aangekondigd tijdens het Nederlands staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron. Het draagt bij aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om de luchtvaart schoner, stiller en zuiniger te maken.

De donatie zal worden beheerd door het universiteitsfonds van de TU Delft. Met het geld kunnen gezamenlijke, ambitieuze onderzoeksprojecten van Frankrijk en Nederland worden gefinancierd. Op de beurs ondertekenden François Alabrune, ambassadeur van Frankrijk in Nederland, Air France-KLM, Air France en KLM de overeenkomst. Hiermee is het partnership tussen de ambassade en de Nederlandse universiteit en Air France-KLM Engineering and Maintainance bezegeld. 

“We zijn enthousiast en vereerd deel te nemen aan het TU Delft-France Initiative dat zich richt op luchtvaarttechniek. Met ons commitment voor de komende drie jaar aan dit ambitieuze onderzoeks-en ontwikkelprogramma bereiden we de toekomst van de luchtvaart voor. De veelbelovende samenwerking tussen onze Air France-KLM Groep, de ambassade van Frankrijk in Nederland en de TU Delft is voor ons van het grootste belang. Het symboliseert onze toewijding aan innovatie en vooruitgang, wat een integraal onderdeel is van ons DNA. We kijken ernaar uit om samen met onze Franse en Nederlandse partners nieuwe technologieën in de luchtvaart te verkennen en bij te dragen aan het succes van dit initiatief”, zegt Anne Brachet, Executive Vice President Air France-KLM Engineering & Maintenance.

“Ik ben zeer tevreden met de bijdrage van de Air France-KLM Groep, belangrijk voor onze landen. Het TU Delft-France Initiative is een uniek model van samenwerking tussen academische instellingen, onderzoekscentra en bedrijven dat richt zich op het bedenken van innovatieve oplossingen voor de verduurzaming van deze sector. Ik moedig andere spelers in deze sector aan dit voorbeeld te volgen“, aldus François Alabrune, ambassadeur van Frankrijk in Nederland.

Het TU DELFT – FRANCE initiatief biedt ons de mogelijkheid om onze langdurige relatie met de TU Delft uit te breiden. Groupe ISAE en TU Delft zijn twee toonaangevende luchtvaartinstituten die samenwerken met Air France Industries KLM Engineering & Maintenance. Dit is een belangrijke stap in het schoner, stiller en zuiniger maken van de luchtvaart”, zegt Ton Dortmans Executive Vice President KLM Engineering & Maintenance

“Voor de doorbraaktechnologieën die nodig zijn voor een klimaatneutrale luchtvaart in 2050 is internationale samenwerking met vooraanstaande partijen uit de luchtvaartsector in Europa essentieel. Het TU Delft France Initiative geeft ons de kans om onze samenwerking met excellente universiteiten en bedrijven in Frankrijk uit te breiden. We stellen deze bijdrage van Air France-KLM ontzettend op prijs en zien uit naar de verdere samenwerking met deze belangrijke partner.” Henri Werij, decaan faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft.  

Over het TU Delft-France Initiative

Naar het voorbeeld van fondsen ontwikkeld in partnerschap met Amerikaanse universiteiten, richt het TU Delft-France Initiative zich op de ontwikkeling van een sterke R&D-dimensie in belangrijke sectoren binnen de energietransitie en digitalisering. Deze transities staan centraal in de bilaterale betrekkingen van Frankrijk en Nederland en dragen bovendien bij aan de ontwikkeling van een Europese technologische soevereiniteit. Het initiatief ondersteunt ambitieuze onderzoeksprojecten tussen de TU Delft en vooraanstaande Franse academische en onderzoeksinstellingen, waarbij de nadruk ligt op de mobiliteit en uitwisseling van studenten en onderzoekers. 

Het initiatief van de ambassade van Frankrijk in Nederland en de TU Delft werd officieel aangekondigd tijdens het staatsbezoek van Franse president Emmanuel Macron op 11 en 12 april, in aanwezigheid van minister Sylvie Retailleau (Hoger Onderwijs en Onderzoek) en minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De eerste fase (2023-2026) is gewijd aan luchtvaarttechniek en richt zich op drie belangrijke innovatiegebieden specifiek voor deze sectoren: groene brandstoffen (waterstof en Sustainable Aviation Fuel (SAF)), materialen, aandrijving en baanoptimalisatie. Een pilotproject tussen het Franse ISAE-SUPAERO en de TU Delft dat deze zomer van start is gegaan, heeft als doel om op de lange termijn interdisciplinair en gezamenlijk werk tussen de twee instituten te ontwikkelen met een cofinanciering van gezamenlijke scripties. 

Een call voor reguliere projectaanvragen op het gebied van duurzame luchtvaart volgt binnenkort. 

About AFI KLM E&M

Air France Industries KLM Engineering & Maintenance is a major multi-product MRO (Maintenance, Repair, Overhaul) provider. With a workforce of over 12,800, AFI KLM E&M offers comprehensive technical support for airlines, ranging from engineering and line maintenance to engine overhaul, aero structure and fan thrust reverser support, as well as the management, repair and supply of aircraft components, structured around a powerful logistics network. AFI KLM E&M supports almost 3,000 aircraft operated by 200 major international and domestic airlines.

Partners

  • Georganiseerd door: Ambassade de France aux Pays-Bas, Air-France KLM, TU Delft, Institut français NL

Neem in geval van vragen contact op met :

Jean-Jacques Pierrat
Attaché voor wetenschappelijke en universitaire samenwerking

jean-jacques.pierrat@diplomatie.gouv.fr