Cursus – Hoe kan de voorbereiding op DELF Scolaire geïntegreerd worden in Franse lessen op school? 

Het Institut français NL biedt een professionele training aan, die lesmateriaal en didactische technieken presenteert waarmee docenten Frans hun leerlingen tijdens Franse lessen kunnen voorbereiden op het DELF Scolaire. Het idee is om de raakvlakken van de doelstellingen van Franse lessen op Nederlandse middelbare scholen en de doelstellingen van het DELF Scolaire in beeld te brengen en deze beter te combineren, het leerproces van de leerlingen te vergemakkelijken en hun prestaties in de DELF Scolaire examens te maximaliseren.

Specifieke doelstellingen

Deze beroepsopleidingsworkshop heeft 4 specifieke doelstellingen:

1. Het analyseren van hetgeen DELF Scolaire verwacht van leerlingen en het bepalen van de raakvlakken met de Franse lessen op school.

De tekstboeken die in de klas worden gebruikt, zullen worden vergeleken met het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (ERK) om de overeenkomsten en gelijkenissen vast te stellen tussen de schoolmethode die regelmatig in de klas wordt gebruikt en de omschrijvingen van de verschillende ERK-niveaus die de verwachtingen van DELF Scolaire definiëren.

2. Het oefenen en stimuleren van spreekvaardigheid volgens DELF Scolaire in grote klassen.

Praktische en effectieve activiteiten zullen worden voorgesteld om de spreekvaardigheid te oefenen in grote klassen om leerlingen tijdens de Franse lessen op school voor te bereiden op de DELF Scolaire spreekvaardigheidstesten.

3. Het opstellen van lijsten met terugkerende opdrachten in DELF Scolaire oefeningen, die ook van pas komen in de Franse lessen op school.  

Op basis van de opdrachten in de DELF Scolaire oefeningen wordt een lijst met terugkerende opdrachten opgesteld die gebruikt kan worden tijdens de Franse lessen op school als aanvulling op, of vervanging van, de Nederlandse opdrachten die in de schoolboeken worden gebruikt.

4. Het ontwikkelingen van strategieën om zo hoog mogelijk te scoren in de DELF Scolaire examens. Er wordt een lijst met strategieën en best practices opgesteld om leerlingen te helpen om zoveel mogelijk punten te behalen in de DELF Scolaire examens. On établira une liste de stratégies et de bonnes pratiques pour aider les élèves à obtenir le maximum de points aux épreuves du DELF Scolaire.

Wie kan er deelnemen?

Deze cursus staat open voor docenten Frans die binnen of buiten het DELF Scolaire netwerk werkzaam zijn.

De cursus is bedoeld voor docenten van verschillende scholen (inschrijving verplicht).

Deze cursus kan ook (op aanvraag)  worden aangeboden aan een groep docenten van dezelfde school.

Wanneer vindt de cursus plaats?

Om zoveel mogelijk docenten uit Nederland in staat te stellen deel te nemen aan deze 4 uur durende cursus, worden er in 2024 verschillende data en formats aangeboden:

 • Cursus 2 x 2h
  • 16 et 23 januari 20249.30 tot 11.30
  • online
 • Dagcursus
  • 17 april 20249h tot 11h30 (lunchpauze) en dan van 12.15 tot 13.45  
  • vindt plaats in Den Haag (plaats nog te bepalen) 
 • Dagcursus
  • 24 april 2024
  • 9h tot 11h30 (lunchpauze) en dan van 12.15 tot 13.45
  •  online

Kosten

De cursus is gratis voor docenten die werkzaam zijn op scholen die zijn aangesloten bij het DELF Scolaire netwerk

Buiten het netwerk: €145 per persoon

Groepstarief voor een school: neem contact met ons op

Inschrijving

Inschrijven voor deze cursus kan door middel van het invullen van dit inschrijfformulier 

Contact 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: celine.martel@institutfrancais.nl