Boek-LAB #2: de selectie van november van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn

Ons boek-LAB #2 biedt u de mogelijkheid om de selectie van november van Franse boekwinkels in Londen, Amsterdam en Berlijn te ontdekken.

Elke maand geven de Instituts français in Nederland, Engeland en Duitsland u leesadvies van prestigieuze boekwinkels die zich inzetten voor de verspreiding van francofone literatuur in drie grote Europese hoofdsteden: Librairie La page (Londen), Le Temps Retrouvé (Amsterdam) en Zadig Buchhandlung (Berlijn).

Chevreuse
Patrick Modiano

 Patrick Modiano is een geniale acrobaat, zoals zogezegd alleen slaapwandelaars dat kunnen zijn. “Het hele ding was om niet van de spits af te glijden en te weten tot aan welk punt we ons leven kunnen dromen”. Opnieuw wordt de magie opgewekt en volgen we de bewuste droom van Patrick Modiano met genoegen, maar ook met angst hem te zien vallen. Echter, zelfs wanneer hij wankelt en op het punt staat te vallen, herpakt hij zich met elegantie en tederheid. Zo volgen we de weg terug naar zijn herinneringen, een compleet andere herinnering dan in La Recherche, een constante voortbeweging, waarin we personages ontmoeten die zich voordoen als geesten. Op het moment waarop we denken hen stand te kunnen houden, hen te begrijpen, ontvluchten ze ons, om vervolgens geruisloos terug te komen, laten ze zich naar ons toe glijden. Er zit magie verscholen in de schrijfwijze van Patrick Modiano. Hij neemt ons voorzichtig bij de hand, terug naar onze herinneringen, een tijd waarin telefoonnummers nog plekken opriepen, de tijd van  gloeiende aanstekers, en Amerikaanse horloges waarvan de wijzerplaten kinderen lieten dromen. 

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Milwaukee Blues
Louis-Philippe Dalembert

 Om uit de duistere ghetto te komen van Franklin Heights in de stad Milwaukee, Wisconsin, aan de rand van het meer Michigan, zijn er niet veel opties: drugshandel of sport. Het is de droom van alle adolescenten in de voorstad Milwaukee om een studiebeurs te ontvangen, om vervolgens naar de universiteit te gaan en daar een nationaal niveau te bereiken. Emmet, zacht en verleidelijk, sportfanaat, slaagt erin een beurs te krijgen. Na meerdere succesvolle jaren krijgt hij een blessure en lukt het hem niet om in het NFL (National Football League) te komen, hij moet zijn school verlaten. Hij heeft vervolgens geen andere keuze dan terugkeren naar zijn ouderlijk huis. Emmet sterft hier, verstikt door de knie van een politieagent, net als George Floyd, het tragische verhaal waar deze roman op is gebaseerd. Louis-Philippe Dalembert, groot talent in verhalen vertellen, schetst hier een portretreeks met een zeldzame intensiteit. Hij laat ons de kleine gemeenschap ontdekken waar Emmet kosten wat kost, met baantjes en slechte plannen, probeert om zijn kinderen te onderhouden. Een sterke roman, teder, met ontroerende personages, die, ondanks een ongelofelijk hard leven, in opstand komen en proberen te leven, zoals Emmet die, geliefd door iedereen, zonder reden van het leven werd beroofd. 

Pierre-Pascal Bruneau
Le Temps Retrouvé (Amsterdam)

Ultramarins
Mariette Navarro

 Dramaturg en dichter Mariette Navarro heeft zich met veel succes gewaagd aan haar eerste roman; ze heeft voorheen magische gedichten geschreven bij uitgeverij Cheyne. Een vrouwelijke commandant van een vrachtschip geeft toestemming aan haar team om de radars en motoren uit te schakelen, om een duik te nemen midden in de oceaan. Een duik in het water waar niemand ongedeerd uit zal komen. Net als het team, aan boord van een bezopen schip, worden we meegenomen op het ritme van de stroming, in een hypnotische sfeer waarin het dronkenschap de onrust vervangt en de lezer verleidt, zelf als deze geen maritieme achtergrond heeft. 

Isabelle Lemarchand
Librairie La Page (Londen)

Les Vies de Jacob
Christophe Boltanski

Toeval? Een album met honderden pasfoto’s van dezelfde man heeft op wonderbaarlijke wijze de prullenbak weten te ontsnappen om in de handen te vallen van Christophe Boltanski. Met zijn genialiteit, nieuwsgierigheid en rechercheurshouding, stort de schrijver van La Cache zich op de zoektocht naar het leven van dit mysterieuze individu. Vervolgens laat hij ons inzien dat deze zoektocht op een grotere schaal een onderzoek naar veiligheid betekent, de wil om de misdragingen uit onze jeugd in te halen, om het leven en de dood te trotseren. Wij vonden deze roman poëtisch, passievol en ongelofelijk meeslepend.

Isabelle Lemarchand
Librairie La Page (Londen)

La plus secrète mémoire des hommes
Mohamed Mbougar Sarr

Men mag absoluut niet de uitzondering van het Goncourt van dit jaar missen: La plus secrète mémoire des hommes van Mohamed Mbougar Sarr. Deze roman neemt ons mee terug naar de essentie van een te onbekende literaire geschiedenis: die van de voorgangers van de Afro-Caraïbische literaire scène, die de periode van de jaren 20 tot de jaren 60 omvatten met figuren zoals René Maran of Yambo Ouologuem. De roman werd mede-uitgegeven door twee onafhankelijke uitgeverijen Philippe Rey in Frankrijk en Jimsaan in Senegal, waarvan de laatstgenoemde is opgericht door onder andere schrijver Boubacar Boris Diop en filosoof Felwine Sarr. La plus secrète mémoire des hommes laat het lectoraat nieuwe wegen bewandelen zoals bijvoorbeeld Le Temps de Tamango van Diop, (Le Serpent à Plumes, 2002), een kritisch stuk geschreven in Zuid-Amerikaanse stijl, over de jaren waarin Senghor aan de macht was, of Afrotropia (Philippe Rey, 2016), groots meesterwerk over de Afrikaanse Renaissance, geschreven door de naamgenoot van de voormalig Goncourtwinnaar Mohamed Mbougar, die overigens niet zijn vader is en Felwine heet. Kijk uit voor deze meesterwerken! 

Patrick Suel
Zadig Buchhandlung (Berlijn)

La Semaine perpétuelle
Laura Vasquez

La Semaine perpétuelle gaat over onze verhouding tot het Internet en hoe deze parallelle wereld ons weerspiegelt en inhaalt. De lezer krijgt toegang tot de gedachten van vijf personages die tragisch ongelukkig zijn, haast disfunctioneel, die worden omschreven op afstandelijke en luchtige wijze. We observeren hun interacties met de buitenwereld en de virtuele wereld van het Internet en raken gefascineerd door hun vervreemding. Dichter Laura Vasquez slaagt erin om de digitale wereld te laten verenigen met poëzie zonder het ondergeschikt te laten worden, wat in contemporaine literatuur soms kan gebeuren. Hier vormt het de kern van het verhaal en de dialoog: de reacties van YouTube- en Wikipediapagina’s zijn opgenomen in het verhaal, net als in ons dagelijks leven. Laura Vasquez bezit het talent om onze dagelijkse reflexen te omschrijven, tot het punt van waanzin, soms zelfs tot aan het groteske toe, altijd met een vorm van poëtische absurditeit. Ze creëert een vervreemde vorm van schrijven, objectief tot aan het extreme toe. Een schrijfstijl die de oneindige draden van het Web laat zien. Een hallucinerend en humoristisch boek!

Clémentine Saucier
Zadig Buchhandlung (Berlijn)


Over

Le Temps Retrouvé
Amsterdam

Le Temps Retrouvé is opgericht in september 2014. De boekwinkel is gevestigd in een pand aan de Keizersgracht, in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Le Temps Retrouvé is een algemene boekwinkel en de enige uitsluitend Franstalige boekwinkel in Nederland. Het aanbod bestaat uit romans, modern en klassiek, stripboeken en grafische romans, essays en biografieën, misdaadromans, fantasy en poëzie. Bovendien is er een afdeling volledig gewijd aan jeugdliteratuur. Le Temps Retrouvé organiseert vele ontmoetingen met Franse auteurs in samenwerking met de Stichting l’Échappée Belle en met de steun van het Institut français des Pays-Bas.

Librairie La Page
Londen

Sinds 1978 zorgt boekwinkel Librairie La Page ervoor dat alle francofielen in Londen hun favoriete Franse literatuur kunnen vinden, in het hard van de wijk South Kensignton. De boekwinkel vol cultuur en historie heeft zich ontwikkelt sinds 2015, door zijn winkeloppervlakte te vergroten en online verkoop mogelijk te maken, om aan alle behoeften van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk te voldoen. Librairie La Page heeft als missie om uitgevers, schrijvers en lezers te verenigen en oogt op een vernieuwde samenwerking tussen lokale Franstalige instituties, waaronder het Institut français, in het kader van de bevordering van de verspreiding van francofone literatuur en Engelse vertalingen.

Zadig Buchhandlung
Berlijn

De boekwinkel Zadig is geopend sinds 2003 en gesitueerd in de historische wijk Mitte. Hij beweegt zich tussen traditie en modernisme, en belichaamt zowel op serieuze als gewaagde wijze de kosmopolitische en humanistische geest van zijn auteurs. Het doel van de boekwinkel Zadig is om, in een multiculturele stad als Berlijn, de diversiteit van de francofonie zo volledig mogelijk te laten integreren. De keuze is van kwaliteit en hedendaags. De winkel heeft speciale aandacht voor Frans-Duitse thematiek, in het kader van zijn missie om een ontmoetingsplek te zijn om uitwisselingen te faciliteren tussen verschillende leden van de francofone en francofiele gemeenschap in Berlijn. Door publieke ontmoetingen draagt hij bij aan de rijkdom van het culturele en literaire landschap van de Franse taal.

Partners

  • Aangeboden door: Institut français des Pays-Bas; Institut français d’Allemagne; Institut français du Royaume-Uni