Passage(s) #7: een gesprek tussen Géraldine Moinard en Myrthe Galle 

Podcast #7 van het Institut français NL, met Géraldine Moinard, redacteur bij Le Robert, en Myrthe Galle, voormalig redacteur bij Van Dale. Deze podcast is opgenomen tijdens de studiedag over woordenboeken op de Universiteit Utrecht op 22 september 2023.

Het Institut français NL ontwikkelt culturele partnerschappen met de Nederlandse culturele instellingen die de hedendaagse Franse creatie in Nederland bevorderen en die de mobiliteit van kunstenaars en culturele professionals naar Nederland mogelijk maken.

Het Institut français NL nodigt u uit voor een nieuwe aflevering van de podcast Passage(s): een gesprek tussen Géraldine Moinard, redacteur bij Le Robert, en Myrthe Galle, voormalig redacteur bij Van Dale, opgenomen tijdens de studiedag “Waar zijn woordenboeken voor?” in de Universiteitsbibliotheek Utrecht op 22 september 2023.

Studiedag “Waar zijn woordenboeken voor?”

Elk jaar verschijnt er in Frankrijk een nieuwe, bijgewerkte editie van twee toonaangevende woordenboeken: Le Petit Robert en Le Petit Larousse. Elk jaar geeft de publicatie van deze twee woordenboeken aanleiding tot discussies over welke nieuwe woorden worden opgenomen in de nieuwe edities en welke woorden worden uitgesloten: hoe zit het met woorden – zoals wokewokisme of iel  – die onderwerp van discussie zijn? Daarnaast zijn er inmiddels vele gespecialiseerde woordenboeken, zowel online als in papieren versies, die getuigen van de belangstelling van gebruikers, studenten, docenten en lezers voor vragen op het gebied van lexicografie en lexicologie. Ter gelegenheid van deze publicaties organiseerden Platform Frans en het Institut français NL een studiedag gewijd aan (Franse en Nederlandse) woordenboeken,hun redactionele kenmerken, sociale, culturele en politieke aspecten, geschiedenis en pedagogisch belang. Deze studiedag vond plaats op 22 september 2023 in de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht op het Science Park.

Géraldine Moinard

Géraldine Moinard is sinds 2009 lexicograaf bij Le Robert, waar ze aan verschillende woordenboeken heeft gewerkt. Momenteel is ze Editorial Director. Myrthe Galle heeft een masteropleiding vertalen afgerond aan de Universiteit Utrecht en was redacteur bij Van Dale. Momenteel is ze redacteur en vertaler bij de Pers- en Voorlichtingsdienst van de Franse Ambassade in Nederland.

Myrthe Galle 

Myrthe Galle heeft een masteropleiding vertalen afgerond aan de Universiteit Utrecht en was redacteur bij Van Dale. Momenteel is ze redacteur en vertaler bij de Pers- en Voorlichtingsdienst van de Franse Ambassade in Nederland.

Over

De podcast van het Institut français NL – een vrije, ongemodereerde uitwisseling tussen een Franse kunstenaar op bezoek in Nederland en een Nederlandse persoonlijkheid, over thema’s die hen na aan het hart liggen.