Villa van Eyck: Yasmine Attoumane, artist in residence 2021-2022

De Nederlands-Franse jury van de Villa van Eyck, ingesteld door het Institut français des Pays-Bas en de Jan van Eyck Academie, heeft Yasmine Attoumane verkozen tot eerste artist in residence van de Villa van Eyck.

Yasmine Attoumane begint haar verblijf in november 2021 en gaat samenwerken met een groep internationale kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en curatoren, terwijl ze gebruik zal maken van de laboratoria, onderzoeksafdelingen en ateliers op de Jan van Eyck Academie om haar project verder te conceptualiseren en te realiseren.

Biografie

Yasmine Attoumane is geboren op het Franse eiland La Réunion. Als beeldend kunstenaar maakt zij gebruik van veel verschillende disciplines zoals fotografie, video, performance en installaties.

Zij woont en werkt in Rivière des Galets, een plek die haar inspireerde tot haar eerste kunstprojecten en de basis heeft gelegd voor haar onderzoek met betrekking tot het land en zijn grenzen.

La Rivière des galets à ciel ouvert, Yasmine Attoumane, 2012
La Robe Claire, Yasmine Attoumane, 2021

Door middel van experimenten op instabiele en veranderlijke natuurlijke ondergrond – de rivieroever of rivierbedding – probeert zij zich een territorium toe te eigenen, de grenzen ervan vast te stellen, verschillende markeringen aan te brengen (lijnen, strepen, rasters) en er tijdelijke installaties te plaatsen.

Sinds 2018 concentreert haar werk zich onder de noemer “Precaire Territoria” in de Indische Oceaan, dat gaat over plekken die een onzekere toekomst tegemoet gaan, zowel in geologisch als in menselijk opzicht.

Parallel daaraan ontwikkelt zij Au fil de l’eau (met de stroom mee), een project rond rivieren en steden in de vorm van een reeks performances, installaties, fotografie en objecten.


Over

De Villa van Eyck is een artistieke residentie aangeboden door het Institut français des Pays-Bas en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, die openstaat voor kunstenaars uit Frankrijk die oorspronkelijk onderzoek willen ontwikkelen.

Partners

  • Georganiseerd door: Institut français NL; Jan van Eyck Academie
  • Met steun van: La Fabrique des résidences van Institut français in Parijs
  • Beeld: La Robe Claire, 2021. Copyright: Yasmine Attoumane