Détour(s): Franse schrijver Xavier Le Clerc op tournee in Nederland  

Het Institut français NL nodigt de Franse schrijver Xavier Le Clerc uit voor een bezoek aan Rotterdam en Amsterdam, ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn roman “Een man zonder titel”, met steun van het programma Nouvelles Voix.

Het Institut français NL nodigt de Franse schrijver Xavier Le Clerc uit voor een tournee door Nederland, waarbij hij op 16 mei 2024 een lezing zal geven in de Alliance Française Rotterdam en op 17 mei 2024 in de Oba de Hallen in Amsterdam, ter gelegenheid van de publicatie van de Nederlandse vertaling van zijn roman Een man zonder titel (Uitgeverij Vleugels), met steun van het programma Nouvelles voix en in samenwerking met boekhandel Le Temps Retrouvé 

Over Xavier Le Clerc (uitgeverij Vleugels) 

Xavier Le Clerc (in 1979 geboren als Hamid Aït-Taleb) ontvluchtte in 2001 het Franse Caen waar zijn Algerijnse vader naartoe gereisd was om als gastarbeider te helpen bij de wederopbouw van het naoorlogse Frankrijk. Hij beloofde er nooit meer te komen. De plaatselijke homofoben hadden hem het leven zuur gemaakt. Xavier wachtte meer dan twintig jaar om er terug te keren. Eind december 2022 presenteerde hij er zijn nieuwste boek Een man zonder titel. Een eerbetoon aan zijn vader, Mohand-Saïd Aït-Taleb, voormalig werknemer bij de Société Métallurgique de Normandie (SMN). Na zijn naamswijziging in 2012 wist Le Clerc een plek te veroveren in de wereld van de luxemode en nu beweegt hij zich tussen Parijs, Londen en Milaan. Hij schrijft boeken die worden uitgegeven door het prestigieuze Gallimard. Leidt kortom een leven met sociaal en maatschappelijk succes dat zijn vader, die analfabeet was, nooit voor mogelijk zou hebben gehouden. 

Samenvatting (uitgeverij Vleugels)  

‘Voor een reeks artikelen die in juni in Alger républicain zou verschijnen, sprak Albert Camus tien dagen met de bevolking in doodsstrijd. Zo getuigde hij van de hongersnood van de “kinderen in lompen die met een stel Kabylische honden vochten om de inhoud van een vuilnisemmer.” 

De wanhoop van die uitgehongerde kinderen is Albert Camus nooit vergeten. Misschien was dat jongetje van een jaar of drie dat ook lompen droeg en niet veel groter was dan de wilde, magere honden die langs de hutten zwierven er ook wel bij. Dat jochie dat nooit naar school zou gaan en zijn hele leven bang zou blijven voor een hondenbeet, dat jongetje met de naam Mohand-Saïd Aït-Taleb. En de reden dat ik u zijn verhaal ga vertellen is niet dat hij op een dag mijn vader zou worden.’ 

Over

Het Institut français NL coördineert de auteursreizen Détour(s) in Nederland en nodigt Franstalige schrijvers uit die met steun van het programma Nouvelles Voix naar het Nederlands zijn vertaald. 

Informatie

  • Datum en tijd: 16 mei 2024 om 20:00, 17 mei 2024 om 19:30 
  • Plaats: Alliance Française Rotterdam (16 mei), Oba de Hallen in Amsterdam (17 mei)
  • Taal: Frans
  • Toegang: Op inschrijving.

Partners

  • Georganiseerd door: Institut Français NL,
  • In samenwerking met: Alliance Française Rotterdam, Librairie Le Temps Retrouvé