Studeren in Frankrijk – jouw stappenplan

Het Institut français NL ondersteunt (toekomstige) studenten bij hun studieprojecten in Frankrijk. Ontdek Frankrijk, de studieprogramma’s en de financieringsmogelijkheden en sluit je aan bij de France Alumni-familie!

1. Kies voor Frankrijk

For English, click on the button below: 
Voor meer informatie, klik op de onderstaande link:

Ben je op zoek naar een opleiding? Raadpleeg de verschillende catalogi:

2. Studentensteden 

Frankrijk is een groene bestemming vanuit Nederland, bereikbaar in 2 à 6 uur met de trein.  Met haar nationale hogesnelheidsnetwerk van TGV (hogesnelheidstreinen), TER (regionaal vervoer) en lage tarieven voor jongeren is studeren in Frankrijk ook een kans om een heel land te ontdekken voor een lage prijs. Zee, bergen, platteland, steden – Frankrijk biedt een diversiteit aan landschappen en omgevingen om zoveel mogelijk uit je studententijd te halen! 

Parijs, Lyon, Montpellier, Toulouse, Straatsburg, Marseille, van Noord naar Zuid, van Oost naar West, ga op avontuur! Daarnaast kun je vanuit Frankrijk makkelijk reizen naar andere Europese landen, zoals naar Spanje, Italië, België, Luxemburg en Zwitserland. 

3. Inschrijvingskosten

De studiekosten in Frankrijk liggen een stuk lager dan de prijzen die worden gevraagd door Nederlandse universiteiten of hogescholen. Zo betaal je voor een bacheloropleiding zo’n €170 per jaar. Voor een masteropleiding is dat rond de €250. Let op: deze prijzen gelden alleen voor publieke universiteiten en voor studenten uit de EU/EER. 

Frankrijk kent daarnaast ook andere soorten onderwijsinstellingen zoals engineering schools, business schools en grandes écoles (niet te verwarren met de Nederlandse hogescholen). Zeker voor de laatste twee soorten scholen betaal je als student behoorlijk meer inschrijvingskosten (tussen de €6.000-12.000). 

4. Inschrijving

Bacheloropleiding: Platform Parcoursup

Ben je een middelbare scholier, leerling of overstapper uit de EU/EER die zich wil inschrijven voor een bacheloropleiding in Frankrijk? Dan moet je het Parcoursup-platform gebruiken (te vergelijken met Studielink voor Nederland). Op dit platform kun je al je wensen voor verschillende universiteiten en opleidingen invullen en kun je een profiel aanmaken met je o.a. je diploma’s, taalniveau en motivatie. Vervolgens kunnen de universiteiten die je hebt aangevinkt in je dossier jouw profiel bekijken en starten met de selectieronde. Je hoeft dus niet direct contact op te nemen met de universiteit of andere hogeronderwijsinstellingen. 

Het platform opent in december 2024 en (aankomende) studenten kunnen tot en met maart 2025 hun profiel compleet maken. Ga naar de website van Parcoursup voor meer informatie.

Masteropleiding: Platform Mon Master

Het platform Mon Master is vergelijkbaar met het Parcoursup. Zoals de naam al aangeeft, is het platform alleen bedoeld voor inschrijvingen in masteropleidingen. Ook hiervoor geldt dat alleen studenten uit de EU/EER regio hiervan gebruik kunnen maken. Je kunt een profiel aanmaken via de website en je wensen voor verschillende universiteiten en opleidingen aangeven. Vervolgens beoordelen de instellingen van jouw keuze naar je profiel en maken ze een selectie. Je hoeft dus niet direct in contact te zijn met de universiteiten. 

Het platform opent eind maart 2025 met een sluitingsdatum rond eind april 2025. Meer informatie over de deadlines vind je op de site van het platform. 

5. Studiebeurzen

Sinds 2001 hebben al ruim 140 studenten afkomstig van alle instellingen voor hoger onderwijs in Nederland de kans gekregen om in Frankrijk te gaan studeren of een onderzoeksstage te doen dankzij de studiebeurzen van het Institut français NL. Deze studenten hebben hun opleiding in verschillende disciplines kunnen voltooien aan erkende instellingen die bekend staan om de hoge kwaliteit van hun onderwijs.

Ontdek al onze beurzen op: Studiebeurzen: open call 2024 – Institut français des Pays-Bas (institutfrancais.nl)

6. Huisvesting  

Er zijn veel manieren om een kamer te vinden in Frankrijk: CROUS-residenties (dé studentenhuisvester in Frankrijk), appartementen, hostels, etc. 

De goedkoopste en populairste optie is een CROUS-residentie. De meeste kamers worden gesubsidieerd door de overheid en kosten tussen de €350 en €450 per maand. Meer informatie op de Campus France website: https://www.campusfrance.org/en/finding-accommodation-France-doctoral-student  

In Parijs is een andere optie het Collège Néerlandais. Met 140 kamers en studio’s in het hart van het 14e arrondissement kun je optimaal genieten van je buitenlandervaring in Parijs. https://www.ciup.fr/en/maisons/college-neerlandais/  

7. Taalvereisten

Zoals hierboven beschreven is er een ruime keuze aan volledige Engelstalige opleidingen. Je hoeft dus niet per se Frans te kunnen spreken om in Frankrijk te studeren. Universiteiten beiden vaak een taalcursus Frans aan voor buitenlandse studenten, zodat ze toch hun Frans kunnen verbeteren tijdens hun studie, zelfs als ze een Engelstalige opleiding volgen. 

Voor studenten die wél in het Frans willen studeren, vragen universiteiten een minimaal niveau van B2 (volgens het ERK-niveau). Afhankelijk van je studierichting kunnen onderwijsinstellingen een hoger niveau (C1) vragen, zeker in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Kijk daarom goed naar de vereisten van de verschillende opleidingen. 

Ook vragen universiteiten om een bewijs van je niveau Frans (DELF/DALF-diploma’s). Dit diploma, dat je leven lang geldig blijft, kun je behalen door een examen af te leggen. Het Institut français NL biedt deze examens aan. Voor meer informatie.

8. France Alumni   

France Alumni is een netwerk van oud-studenten van het Franse hoger onderwijs. Het stelt je in staat contact te houden met je studiegenoten en je professionele kansen te vergroten.

FRANCE ALUMNI: EEN WERELDWIJD NETWERK

Het platform France Alumni is aanwezig in meer dan 100 landen en telt meer dan 325.000 studenten en oud-studenten van het Franse hoger onderwijs (juni 2020). Het stelt hen in staat een sterke band met Frankrijk te onderhouden door artikelen te publiceren en bijeenkomsten over de hele wereld te organiseren.

Word lid van onze familie door je aan te melden bij France Alumni des Pays-Bas op LinkedIn en door een account aan te maken op het wereldwijde netwerk op www.francealumni.fr.

9. Visumaanvraag

De procedure heeft alleen betrekking op niet-Europese studenten die in Nederland wonen en/of een opleiding in Nederland volgen en die hun academische loopbaan (inclusief cursussen Frans) in Frankrijk willen voortzetten. De betrokken studenten moeten voor hun studie in Frankrijk een visum voor lang verblijf aanvragen. 

Voor studenten die een mobiliteit doen buiten het kader van Erasmus+ is de procedure als volgt: 

1. Dien per e-mail een aanvraag in bij het Institut français NL dat een officieel academisch advies uitbrengt. 

2. Het IFNL stuurt dit academisch advies door naar het Franse consulaat in Brussel en bevestigt dit per e-mail aan de visumaanvrager. 

3. Na ontvangst van deze bevestiging kan de student zijn/haar visumaanvraag formeel naar het consulaat van Frankrijk in Brussel sturen en wordt hij/zij in Brussel geïnterviewd. Dit gebeurt in twee stappen 

Over

Het Institut français NL helpt (toekomstige) en studenten bij hun plannen om in Frankrijk te gaan studeren. We geven presentaties over het Franse hoger onderwijs, zijn aanwezig op studentenbeurzen in Nederland en staan voor je klaar voor al je vragen.

Het doel van deze acties is dat we studenten in Nederland kennis laten maken met de mogelijkheden binnen Franse scholen en universiteiten. . Voor alle vragen met betrekking tot studeren in Frankrijk (opleiding, huisvesting, praktische voorbereidingen) kun je bij Campus France terecht. Het IFNL is verantwoordelijk voor Campus France in Nederland, inclusief het uitreiken van beurzen, het France Alumni netwerk en de contacten met universiteiten in Frankrijk en Nederland.

Meer informatie? Neem contact op met Marnix Satter: marnix.satter@institutfrancais.nl

Meer weten via YouTube:

Partners

  • Georganiseerd door : Institut français NL
  • In samenwerking met : France Alumni, Campus France.